Izbor srednje škole: Dete u potrazi za odraslim sobom

Ako sada odlučite umesto vašeg deteta, da li ste spremni da preuzmete na sebe i sve njegove buduće odluke, kao i posledice istih?

Izbor srednje škole je prva velika odluka vašeg petnaestogodišnjaka i potrebna mu je podrška vas kao roditelja, ali ne i da odluku donosite umesto njega. Svako dete je jedinstveno, poseduje lične afinitete i talente i u skladu sa njima treba da bira svoj životni poziv. To nije uvek lako, naročito kada se radi o detetu koje ne pokazuje dovoljno interesovanja, odlučnost ili ne uviđa važnost tog izbora. Zato ste tu vi – da ih podsetite u čemu su dobri, za šta poseduju talenat, a sigurno bolje od svih poznajete i njihov karakter, koji nipošto ne treba zanemariti u odabiru budućeg zanimanja.

izbor srednje škole

Koji su to kriterijumi kojima se mnogi maturanti i roditelji rukovode, a pokazali su se lošim:

  • Upis u školu koju su izabrali najbolji drugari – Najbolji drug želi da upiše filološku gimnaziju, pa i vaše dete to pominje kao mogući izbor. Naravno, može se desiti da zaista imaju ista interesovanja, ali prvo se uverite da je tako. Ako znate da do sada nije briljiralo sa stranim jezicima, onda nema ništa loše u tome da ga odvratite od te ideje i objasnite da će i u novoj sredini steći prijatelje i da ljudi nekada odlaze različitim putevima, što ne znači i kraj drugarstva.
  • Upis u školu koja je najbliža – Ako se poklapa sa interesovanjima i željama deteta, imate sreće, u suprotnom, blizina škole ne sme da bude presudan faktor za tako važnu odluku.
  • Upis u prestižnu školu – Odlikaši i vukovci se uglavnom opredeljuju za škole na dobrom glasu, a u takvim školama mora mnogo više da se uči za isti prosek. To samo po sebi nikako nije loše, ali morate uzeti u obzir u kakvim okolnostima je vaše dete postizalo dobre rezultate: da li je njegovo sadašnje odeljenje „jako“ ili „slabo“ (ako je slabo, onda nije teško postaviti standard za peticu), da li je miljenik nastavnika i sl. Ovo je veoma važno, jer situacije „u osnovnoj odlikaš, u srednjoj ponavljač“, nisu retkost.
  • Nastavak tradicije – Lepo je kada sledeća generacija nastavi porodični posao, ali izbor škole tog usmerenja ima smisla samo ako ste uspeli da prenesete ljubav prema njemu i na svoje dete. Psiholozi su saglasni da nije dobro vršiti pritisak na dete i stvarati mu teret, time što ćete mu nametnuti osećaj odgovornosti za nešto što je daleko od polja njegovih interesovanja. Primer su porodice sa generacijama lekara, advokata, trgovaca…

Kakvu perspektivu škola nudi

Najviše ćete mu pomoći prikupljanjem informacija o školama za koje se interesuje, glavnim predmetima, programu, ali i o tome kakve mogućnosti nastavka obrazovanja ili zaposlenja određena škola pruža.

Najtraženije škole u 2016. bile su gimnazija, ekonomska i medicinska, a prema podacima najposećenijeg sajta za zapošljavanje, poslovi.infostud.com, oblasti rada u kojima je prethodne godine bilo najviše raspisanih konkursa su: trgovina i prodaja, IT, administracija, mašinstvo, transport i elektrotehnika.

Razmotrite i privatne srednje škole

Privatne srednje škole takođe imaju svojih prednosti – od toga da se nastava izvodi po najsavremenijim programima i u malim grupama, što svakom učeniku garantuje posvećenost profesora i temeljnije izučavanje gradiva, zatim moderno opremljene učionice i generalno bolje uslove za rad, pa do toga da neke privatne gimnazije u Srbiji pružaju mogućnost polaganja programa međunarodne mature, koja obezbeđuje međunarodno priznatu diplomu i uslove za dalje školovanja na svim evropskim i svetskim univerzitetima.

Stručna pomoć za najbolju odluku

Ako je i nakon svih razgovora i informacija koje ste mu pružili vaše dete i dalje neodlučno, predložite mu razgovor sa školskim psihologom ili stručnjakom za profesionalnu orijentaciju. Oni će ga usmeriti na one oblasti koje najviše odgovaraju njegovim intelektualnim sposobnostima, karakteru, interesovanjima, ali i zahtevima na tržištu rada.

Imajući u vidu da na poslu provedemo dobar deo svog života i da on u velikoj meri utiče na kvalitet življenja, odabir budućeg zanimanja je jedna od najvažnijih životnih odluka koje će vaše dete doneti.

Srećno!