Maca u stanu i trudnoća: Šta morate preduzeti da biste se zaštitili

Trudnoća je poziv na mnoge mere predostrožnosti. Čak i stvari o kojima nikada ranije niste razmišljali, sada mogu biti pretnja za vas i vaš plod. Jedna takva stvar, naizgled bezopasna, smeštena u nekom uglu sobe, jeste kutija sa peskom koju koristi vaša maca.

 

trudnoća i mačka

 

Rekli smo kutija sa peskom. Pufnasti slatki stvor nije vaš neprijatelj i zato ne zaslužuje da bude izbačen iz stana, a efikasna zaštita od stvarne pretnje leži isključivo na vašoj odgovornosti. Ali, hajde da krenemo od početka.

 

ŠTA KAŽU LEKARI?

Verovatno ste od svog lekara već dobili savet da se držite podalje od cigareta i alkohola, a isto važi i za kutiju sa peskom ukoliko u stanu držite mačku. Kako ona utiče na vašu nerođenu bebu?

Naime, za pesak ili zemlju na kojoj mačka vrši nuždu vezuje se parazitska infekcija toksoplazmoza koja, u slučaju prenošenja na trudnicu, može dovesti do ozbiljnih oštećenja mozga, sluha i očiju bebe. Do infekcije dolazi u direktnom kontaktu sa izmetom zaražene mačke i zato, bez obzira na to koliko volite vašeg ljubimca, tokom trudnoće izbegavajte čišćenje peska tako što ćete nekog drugog člana porodice zadužiti za to. Ako ipak morate sami, koristite zaštitnu masku i rukavice, a nakon toga temeljno operite ruke.

 

NAJBOLJA ZAŠTITA: BRINITE O ZDRAVLJU MAČKE

Kada pročitate nešto ovako zastrašujuće, prva pomisao vam je verovatno „Mačka leti iz stana!“, ali za tako rigoroznim merama zaista nema potrebe. Već smo rekli da je poželjno čišćenje peska prepustiti nekom drugom, ali ono što se iznad svega preporučuje kao preventiva, jeste briga o zdravlju vaše mace. Pa, evo nekih saveta:

  • Toksoplazma živi u telu svojih hladnokrvnih i toplokrvnih domaćina, a među njima su često i glodari (miševi i pacovi) i ptice koje mačke rado love kada su na otvorenom. Ako je vaš ljubimac u zatvorenom prostoru i hrani se kupovnom hranom, nema razloga za brigu.
  • Ako sami pripremate hranu za mačku, nekuvano ili delimično kuvano meso izbacite iz ishrane jer ovaj parazit se može naći i u sirovoj zečetini, jagnjetini, prasetini i drugim vrstama mesa domaćih i divljih životinja. Takođe i mleko uvek skuvajte pre nego što maca sa njim omasti brk.
  • Ako sumnjate da je vaša mačka bila u kontaktu sa mesom zaraženih životinja, odvedite je na pregled i analize će potvrditi da li je parazit prisutan ili nije, a vi ćete biti mirni.

 

trudnoća i mačke

 

POSTOJI I DOBRA VEST

Ako mačku imate već duže vreme i čistili ste i ranije kutiju sa peskom, i ukoliko ste nekim slučajem već bili u kontaktu sa toksoplazmozom, vaši odbrambeni mehanizmi su završili posao i telo je razvilo imunitet.

Ako bismo hteli da budemo do kraja pošteni i da ne svalimo baš sve na naše prijatelje, onda treba reći i da čovek jajašca ovog parazita unosi svakodnevno u svoj organizam kroz hranu i vodu, naravno, u malim količinama, ali se ona pravilnom ishranom uništavaju u procesu varenja.

Ovo ne znači da se treba preterano opuštati, ali nema mesta ni panici i izbacivanju mačke iz stana.