Krstarenje Nilom: Kako da dobijete najviše od ovog putovanja

Za jedno putovanje koje predviđa boravak na brodu, krstarenje Nilom nudi potpuno drugačije iskustvo, prvenstveno zbog iznenađujuće mnogo vremena koje ćete provesti na kopnu. To vam neće pasti teško, jer poseta Egiptu bez susreta sa njegovim impresivnim građevinama i istorijom ne bi bila kompletna, ali uz toliko turističkih mogućnosti i fakultativnih obilazaka koji su na raspolaganju, biće pravi izazov organizovati vreme tako da vam krstarenje na prvom mestu bude uživanje, a ne iscrpljujuće putovanje.

krstarenje nilom

NEZAOBILAZNE KAMILE

Ako prvi put putujete u Egipat ili do sada niste jahali kamilu, to će biti jedno zabavno iskustvo koje svakako ne treba da propustite. Jahanje kamile je zapravo jedna od onih turističkih atrakcija koju treba „štiklirati“, napraviti dobre fotografije i to je to. A kada smo kod dobrih fotografija, za njih vam je potreban i dobar kadar. Savetujemo vam zato da organizaciju ove aktivnosti prepustite vašem vodiču, jer postoji plato u zadnjem delu piramidalnog kompleksa u Gizi gde je moguće i jahati i napraviti sjajne fotografije, tako da vam u kadru budu sve tri velike piramide, umesto gomile ljudi koji bi vas ometali.

PIRAMIDE – ULAZITI ILI NE?

Nema čoveka koji nije zadivljen veličinom i misterioznošću piramida u Gizi, i one su zaista nešto veličanstveno, ali nije zgoreg reći da je u unutrašnjosti piramida veoma toplo (temperatura nekada prelazi 50°C), prolaz je skučen i zagušljivo je, a na zidovima nema ništa da se vidi. Pa, ako vam se ova stavka ne nalazi na spisku stvari koje morate doživeti, novac koji biste dali za ulaznice iskoristite za posetu grobnicama egipatskih faraona u Dolini kraljeva.

krstarenje nilom

MAKSIMALNO KORISTITE VREME ZA ODMOR

Vaše krstarenje Nilom biće uglavnom užurbano i ispunjeno aktivnostima izvan broda. Nekada ćete morati da ustanete već u šest sati, što je, priznaćete, prilično naporan raspored. Zato se trudite da slobodno vreme maksimalno posvetite uživanju na brodu, da se odmorite od jakog sunca, osvežite, brčkate u bazenu (svi brodovi kategorisani sa 5* imaju bazene na krovu)… Relax masaža će vam takođe prijati i bićete spremni da nastavite sa obilaskom znamenitosti.

krstarenje nilom

DOLINA KRALJEVA – OBAVEZNA DESTINACIJA ZA LJUBITELJE ANTIČKOG SVETA

Dolina kraljeva je, uz piraimide u Gizi, najveća atrakcija u turističkoj ponudi Egipta i mesto gde su počivali najveći vladari drevnog Carstva. Fascinantan i misteriozan, ceo kompleks Doline kraljeva se od 1979. nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Od 63 grobnice, koliko ih je do sada otkriveno – od malih, jednostavnih do onih sa više stotina prolaza i odaja (poput grobnice koja je građena za sinove Ramzesa II), većina danas nije otvorena za posetioce. Među onima koje turisti posećuju u velikom broju su grobnice Ramzesa I, Ramzesa III i Ramzesa VI, kao i najpoznatija među njima – grobnica faraona Tutankamona, jedina koja nije opljačkana i koja je ostala netaknuta. Kada je otkrivena, u njoj je pronađena kompletna posmrtna oprema Tutankamona, koja se danas nalazi u Egipatskom muzeju u Kairu. Vredi reći da i sve ostale grobnice, iako opustošene, plene svojim zadivljujuće oslikanim zidovima.

Tokom ovog izleta svakako treba posetiti i hram kraljice Hatšepsut, koja je jedna od najpoznatijih egipatskih kraljica i jedna od retkih žena koja je imala ovlašćenja faraona.

krstarenje nilom

ZABAVA NA BRODU JE I PRILIKA DA BOLJE UPOZNATE EGIPAT

Ako osoblje na vašem brodu organizuje egipatske noći, program koji uključuje lokalnu hranu i muziku, ne oklevajte da se uključite, jer to je jedinstvena prilika da se upoznate sa tradicionalnim pesmama i kulturom, ali i da iz prve ruke saznate štošta zanimljivo o Egiptu. Na kraju krajeva, doživećete jedno divno i opušteno veče.

NE PROPUSTITE ABU SIMBEL

Izlet do Abu Simbela je definitivno vredan vremena i novca. Poznat je po dva hrama ukopana u steni. Veliki hram faraona Ramzesa II je veličanstvena građevina sa četiri skulpture kralja postavljene na ulazu i one su, posle Velike sfinge, najveće skulpture u Egiptu, dok je unutrašnjost hrama ispunjena prizorima iz života ovog faraona. Drugi, mali hram, zapravo je grobnica Ramzesove žene Nefertari.

krstarenje nilom

 

Agencije će vam ponuditi još brojne aktivnosti i izlete – neki će vas ostaviti bez daha, a neki naterati da zažalite što niste ostali na brodu. U svakom slučaju, bilo da vam krstarenje Nilom bude avantura ili odmor, imajte u vidu ekstremno visoke temperature u Egiptu i nigde ne krećite bez kreme sa visokim zaštitnim faktorom, lagane odeće, šešira, naočara i flaširane vode.