Imperfects: Dizajnerski komadi sa (malom) greškom na eBay-u

Dovoljno je da postoji mala ogrebotina, šav koji nije savršeno ravan, dugme koje je labavo… I da takav komad garderobe i aksesoara sa dizajnerskim potpisom završi na otpadu, jer ne ispunjava stroge standarde kvaliteta. Tako je bilo sve do danas.

  Danas kada obeležavamo Dan planete Zemlje, najveća online prodavnica na svetu ebay.com pokrenula je inicijativu pod nazivom Imperfects. Njen cilj je da se smanji količina modnog otpada – čime bi se smanjio i uticaj modne industrije na globalnu emisiju štetnih gasova. Oko 20% industrijskog zagađenja vode potiče od ove industrijske grane, jer proces izrade naših omiljenih modnih komada uključuje postupke poput bojenja, štampanja, rezanja, beljenja…

 

 
 
 
 
 
Prikaži ovu objavu u aplikaciji Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objava koju deli Maria Vizuete • Mia Mia Mine (@miamiamine)

Sa ubrzanim rastom klimatske, ali i globalne finansijske krize, stvorila se potreba za inicijativom koja bi doprinela da modni predmeti ne završe na deponiji, ali da isto tako postanu dostupni i većem broju kupaca. Sjajno! Ove sitne, gotovo neprimetne nesavršenosti koje odeću, obuću i aksesoar čine neprihvatljivim za visoke standarde poznatih modnih kuća, za neke će biti prilika da dođu u posed dizajnerskih komada po ceni nižoj i do 60%. Svi ovi artikli koji se od danas budu mogli pronaći na eBay-u su potpuno novi, a da bi se kvalifikovali za Imperfects moraju imati neku grešku, poput malog oštećenja tkanine, nepravilnog šava, nedostatka dugmeta, krivog poruba i sl. Ono što je bitno, svi su apsolutno nosivi i vrlo su male šanse da će iko primetiti da se radi o robi sa greškom.

 

 
 
 
 
 
Prikaži ovu objavu u aplikaciji Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objava koju deli MARINA | Lifestyle & Travel 🌏 (@mariwka)

Partnerski prodavci su dužni da na fotografijama prikažu oštećenja, kao i da ista navedu u tekstu, a obezbeđena je i besplatna dostava, kao i mogućnost povraćaja novca u roku od 30 dana, ukoliko kupac nije zadovoljan. Procene eBay-a su da je primenom ovog koncepta moguće preusmeriti 13 miliona modnih komada sa deponije na korisnike, po principu „svi zadovoljni – planeta zdrava“.

Foto: Instagram