Prvi put mama? Imamo za vas korisne savete

U svoj radosti i lepoti koju donosi majčinstvo, neiskustvo često zna da dovede do panike i pitanja: „Da li sam ispravno postupila?“ Verujte nam, niko ne zna bolje od vas šta je dobro za vaše dete, jer je majčinski instinkt nešto što se javlja još dok je beba u stomaku, ali kako biste što lakše prošli kroz prve mesece bebinog života, ukazuje vam na moguće dileme koje bi mogle da se jave.

1. SPAVAJTE KADA SPAVA BEBA

Ono što svi nekako zanemare u slatkom iščekivanju bebinog dolaska, pa tako i buduća majka, jeste transformacija kroz koju prolaze njeno telo i psiha od trenutka začeća novog života, bebinog razvoja u majčinom stomaku, porođaja, privikavanja na novu „obavezu“, dojenja, pa sve do oporavka tela i vraćanja u prvobitno stanje. To je dug i naporan proces. Noću ćete se buditi na svaki šum, spavaćete isprekidanim snom, a danju ćete biti rastrzani između obaveza oko bebe i kućnih poslova. Zato nas poslušajte: prihvatite da vam kuća ne može biti onako čista kao što je bila pre bebinog dolaska, opustite se i koristite svaki trenutak tokom dana da odspavate. Kada zaspi beba, dremnite i vi sa njom.

2. NE OSTAVLJAJTE UPALJENO SVETLO

Noć je za odmor i spavanje, a veštačko svetlo snižava nivo hormona melatonina koji podstiče san i reguliše bioritam. Čak ni prigušeno svetlo ili lampa nisu potrebni i mogu da poremete bebin ritam spavanja, zbog čega će se u toku noći često buditi, biće nervozna i neispavana, a pored nje i vi.

Prvi put mama_1

4. CUCLA DO PRVIH ZUBIĆA

„Varalice“ imaju veliki broj protivnika, uglavnom zbog nepovoljnog uticaja na rast zuba i nepravilan razvoj vilice, ali ne treba biti isključiv, jer cucla ima i svojih prednosti. Novorođenče ima snažan refleks sisanja i ta potreba se zadovoljava dojenjem. Međutim, kod nekih beba taj je refleks jače izražen, pa ih uglavnom možete videti sa palcem u ustima ili raznim predmetima koji im dođu pod ruku. Zato je anatomski oblikovana cucla sasvim prihvatljivo i korisno rešenje, barem dok refleks sisanja ne oslabi. Nezadovoljavanje bebine prirodne potrebe za sisanjem učiniće je razdražljivom, pa je sasvim u redu da joj ponudite varalicu kada se unervozi (a znate da je sita). Ipak vodite računa da se ta navika iskoreni do šestog meseca života, odnosno kada počnu da niču prvi zubići.

5. BEBE SU DALEKOVIDE – ODMAKNITE IM IGRAČKICE

Idealna udaljenost igračkica koje se postavljaju na krevece, nosiljke i kolica je tolika da dete može do kraja da ispruži ruke. Bebe se rađaju dalekovide, pa preblizu postavljene „vrteškice“ i druge zanimacije mogu dovesti do razrokosti, jer dete napreže oči gledajući u predmet koji mu je blizu.

6. MENJAJTE JOJ POLOŽAJ

Sve dok vaša beba ne počne sama da se okreće, povremeno joj promenite položaj i okrenite je na bok. Stalno ležanje na leđima utiče na oblik glave, pa bebama koje ne menjaju položaj ostane pljosnat potiljak.

Prvi put mama_2

8. UMERENO SA KOZMETIKOM

Detetu koje nema problem sa osipom ili pelenskim dermatitisom, za negu je sasvim dovoljno svakodnevno kupanje. Ne preterujte sa kremama, uljima, puderom, vlažnim maramicama i ostalom hemijom. Nakon što obrišete bebinu guzu, nanesite malu količinu kreme i ostavite je neko vreme bez pelene, kako bi koža imala vremena da prodiše i deo kreme upije na vazduhu. U suprotnom, pelena će sprečiti upijanje i izazvati vlaženje kože, što može samo pogoršati kožne probleme.