Žena u teretani: Molimo, bez gladovanja!

Rezultati intenzivnog vežbanja u velikoj meri zavise i od hrane koju jedemo pre i nakon treninga, jer ona pomaže izgradnju i oporavak mišića. Zato je dobro izbalansirana ishrana važna karika u pocesu koji nas vodi do vitkog i zdravog tela.

Ishrana&Teretana_Naslovna

 

MNOGO VIŠE OD KARDIO VEŽBI

Ako ste čvrsto rešile da se pozabavite svojim telom i krenete put teretane, bilo bi dobro da iza sebe ostavite dve predrasude koje bi vas u toj odluci mogle spoticati:

  1.   „HIT“ dijete – Teretana i gladovanje ne idu zajedno. Rigorozne dijete možda jesu prečica do brzog topljenja kilograma, ali izgladnjivanje i preskakanje obroka dovodi do razgradnje mišića, a ne masti – što bi trebalo da bude naš cilj. Zdravstveni aspekt je druga strana brzih dijeta, jer narušavaju prirodnu ravnotežu organizma koji nam zbog toga kasnije uzvrati udarac. Naročito je štetno izbacivanje čitavih grupa namirnica iz ishrane, koje su telu potrebne za normalno funkcionisanje. Uz individualni program vežbanja i izbalansiranu ishranu, rezultati koje budete ostvarili doneće vam dugoročno dobru fizičku formu, ali i zadovoljstvo.
  2.  „Tegovi su za muškarce“ – Uvreženo mišljenje koje je daleko od istine. Kardio vežbe jesu najvažniji deo treninga kada želite da smršate, ali za menjanje i oblikovanje figure, vežbe snage sa opterećenjem nezaobilazne su u vašem treningu. Zbog njih nikako nećete izgubiti na svojoj ženstvenosti, naprotiv, dobićete lepe vretenaste mišiće koji će je naglasiti.

Članice Kluba Privilegija imaju mogućnost da tokom cele godine neograničeno vežbaju u teretani Maxsimus Z, uz popuste od 30% i 55%.

Sada kada ste načisto sa time da nema trajnih rezultata bez napora i znoja, ostaje vam da isplanirate svakodnevni jelovnik koji će pratiti vaš novi stil života – što, verujte nam, može da bude i zabavno. Mi vam predstavljamo neke od namirnica koje bi trebale da se nađu na njemu.

Ishrana&Teretana_2ČOKOLADNO MLEKO

Ne trebaju vam specijalni šejkovi, jer je čokoladno mleko jednako efikasno, a po najnovijim istraživanjima i najbolje piće za posle treninga. Osim što je znatno jeftinije, ukusno i što će vas osvežiti, zahvaljujući odnosu proteina i ugljenih hidrata koje sadrži – omogućava telu da se brže oporavi i održi kondiciju za naredni trening. Takođe, u poređenju sa drugim sportskim napicima koja se konzumiraju nakon vežbanja, čokoladno mleko sadrži više kalcijuma i vitamina D koji su za sportiste od izuzetne važnosti, jer povećavaju atletske mogućnosti, dok natrijum i kalijum nadomešćuju soli izgubljene usled pojačanog znojenja.

ŽITARICE OD CELOG ZRNA

Ako imate samo sat vremena do početka treninga, a osećate glad, žitarice od celog zrna sa „light“ mlekom su obrok koji neće opteretiti stomak, a pružiće vam dovoljno energije za naporne vežbe zbog visokog sadržaja složenih ugljenih hidrata. Duže će vas držati i osećaj sitosti, pa se nećete prejesti nakon treninga.

Takođe i hleb i pecivo od celog zrna žitarica predstavljaju dobar izbor za doručak.

BANANA

Još jedna namirnica koju možete jesti na putu do teretane i još jedan izvor energije. Banana je bogata kalijumom koji podstiče mišićne kontrakcije i smanjuje mogućnost pojave grčeva za vreme vežbanja.

PILETINA

A ravnopravno sa njom i ćuretina – odličan su izvor kvalitetnih proteina koji doprinose formiranju mišića. Zbog niskog sadržaja masnoće, belo meso je dobar izbor i za one koje žele da smršaju. Ne treba zanemariti ni vrednost tamnog pilećeg i ćurećeg mesa u ishrani žena, jer sadrži mnogo manje masti od crvenog mesa, a uz to je dobar izvor vitamina B, gvožđa i cinka. Dakle, slobodno se nakon treninga počastite sočnim batakom.

Ishrana&Teretana_3

MLADI SIR

Pored mesa, mladi sir je najveći izvor proteina, zbog čega je izuzetno cenjena namirnica među profesionalnim sportistima. Njegova prednost je u tome što sadrži znatno manje kalorija u odnosu na druge vrste sireva zbog malog procenta mlečne masti, ali i manje ugljenih hidrata i soli. Ono čime je bogat, pored pomenutih proteina, jeste kalcijum koji je neophodan za zdrave i jake kosti. Zbog svog blagog ukusa, možete ga kombinovati sa mnogim namirnicama u vidu obroka: integralnim pecivom, svežom salatom, voćem ili kao prilog uz glavno jelo.

JAJA

I pored svih pokušaja da se svrstaju u nezdravu namirnicu, naučno je potvrđeno da jaja ne sadrže količinu holesterola koja bi ih s pravom stavila na ovu listu. Dozvoljeno je pojesti jedno do dva jajeta dnevno, bez bojazni da će se nivo holesterola značajno povećati. Ono što je za žene koje vežbaju ipak važniji podatak, to je činjenica da jaja pomažu u skidanju kilograma, niskokalorična su, a obiluju proteinima, zatim selenom, gvožđem, cinkom i vitaminima B12 i D. Najbolji izbor je bareno jaje na početku dana, jer daje osećaj sitosti.

LOSOS

Vrsta ribe izuzetno bogata omega-3 masnim kiselinama koje pomažu pravilan srčani rad, što je od velike važnosti za one koji se izlažu intenzivnim fizičkim vežbama. Druga dobra vest je da omega-3 masne kiseline pospešuju topljenje masnih naslaga na stomaku, bez opasnosti za razgradnju mišića. U ovoj kategoriji su takođe i skuša, haringa, sardina i tuna, tačnije, vrste ribe koje imaju svojstvo puštanja masti tokom pripreme.

BOBIČASTO VOĆE 

U vrhu je najboljih prirodnih antioksidanasa: brusnica, jagoda, kupina, malina, borovnica, aronija – štite mišiće od slobodnih radikala koji mogu dovesti do povreda tokom vežbanja. Možete ga grickati i pre i posle treninga, samo ili pomešano sa bademovim mlekom ili nemasnim jogurtom. Birajte ga prema boji, jer što je tamnije – to je zdravije.