Kako do lepe i sjajne kose: Pro saveti koji će sigurno popraviti kvalitet

Verovatno ćete reći kako ste sve to već znali, ali stručnjaci podsećaju na važnost pridržavanja svakog od ovih koraka koji vremenom dovode do lepe i zdrave kose, a ne samo nekog od njih, i to sporadično.

Zapanjujuće lepa struktura kose je moguća i ona nije privilegija retkih srećnica. Razlika je samo u tome što su neke od nas rođene sa kosom boljeg kvaliteta i treba im duplo manje vremena i truda da bi ona izgledala besprekorno. One druge mogu postići iste rezultate, pod uslovom da se više posvete svojoj kosi.

kako do lepe kose

1. ČEŠĆE JE PERITE

Ako često posežete za šamponom za suvo pranje, imamo lošu vest za vas: on ne čisti kosu od prljavštine. Anabel Kingslei, koja proučava zdravlje kose i kože glave, upozorava na štetnost retkog šamponiranja kose jer nakupljena masnoća zapušava lojne žlezde i tako onemogućava pravilnu ishranu korena dlake. Kosu bi trebalo prati na svaka tri dana, dok bi šampon za dubinsko pranje trebalo koristiti jednom u tri do četiri nedelje, kako bi se temeljno uklonio višak masnoće i ostaci proizvoda za negu i stilizovanje.

2. IZDVOJTE VREME ZA MASKU

Sigurno ste primetili da nanošenje maske trenutno popravlja izgled kose, ali kada biste jednom nedeljno izdvojili 20 minuta za držanje maske, već kroz dva meseca primetili biste značajnu promenu u kvalitetu vlasi. Par sekundi ili minut-dva, koliko većina ostavi masku da deluje, nisu dovoljni da njeni hranljivi sastojci prodru u dlaku. Slobodno nakon nanošenja stavite kapu za tuširanje ili običnu kesu, a onda glavu uvijte u peškir.

Što se sastojaka tiče, potražite proizvod koji sadži hidratantna ulja poput kokosovog, arganovog ili ulja kamelije.

3. REDOVNO SKRAĆUJTE KRAJEVE

Znamo da znate i da ste već mnogo puta čuli, ali da li i primenjujete? Da bi kosa dobila zdrav izgled, punoću i sjaj, potrebno je skraćivanje krajeva barem na osam nedelja. Kosa u proseku raste 1,5 cm svakog meseca, pa će i pored skraćivanja od 1 cm na svaka dva meseca, ona primetno biti sve duža.

4. INVESTIRAJTE U KVALITAN PRIBOR

Kvalitetna ploča na presi ili četki brže se zagreva i drži konzistentnu temperaturu, što znači da ravnomerno zagreva svaki pramen kose i skraćuje vreme izloženosti visokoj temperaturi. Kada je u pitanju fen, izaberite onaj čija je snaga najmanje 1600 W, jer će mu trebati manje vremena da osuši kosu.

5. NAHRANITE KOSU IZNUTRA

Da, lepota kose prvenstveno dolazi iznutra, pa zdrava ishrana može biti ključ za brojne probleme koje imate sa njom. Anabel objašnjava da se vitaminski deficit u organizmu najčešće manifestuje na kosi i noktima. Proteini su neophodni – to je ono što čini 80-85% kose (keratin) – ali potrebne su i omega-3 masne kiseline, kao i gvožđe. U kojoj hrani se sve to nalazi i šta da jedete da bi vam kosa bila zdrava i sjajna? To su neke od sledećih namirnica: losos, piletina, ćuretina, pasulj, sočivo, povrće tamno zelene boje, šargarepa, jaja, mlečni proizvodi i koštunjavo voće – na prvom mestu orasi i lešnici.

Naravno, ne očekujte da će rezultati biti vidljivi preko noći. Da biste primetili prve promene, treba da prođe šest do 12 nedelja, koliko u proseku traje ciklus rasta kose.

 

PRE NEGO ŠTO ODETE:

Komentariši

Top