Kako je Mocart postao kugla

Hiljade turista godišnje poseti rodnu kuću Volfganga Amadeusa Mocarta, smeštenu u najpoznatijoj salcburškoj ulici Getrajde. Među suvenirima obavezno nose i skupoceni desert sa likom ovog genijalnog stvaraoca klasične muzike, uvereni da postoji neka ‘magična’ veza između njegovih sonata i čokoladnih kugli. Premda su nastale čitav vek nakon njegove smrti.

 

Mocart_1

 

Mocart kugla je danas bez sumnje kraljica među austrijskim čokoladama, a proizvođača koji su prepoznali dobru priliku za zaradu je mnogo. Ipak, desert u prepoznatljivom pakovanju zlatno-crvene boje, kompanije „Mirabell“, slovi za jedan od najcenjenijih. Kojim god dobrom da vas put nanese u Austriju, teško da ćete odoleti ovoj „čokoladnoj kompoziciji“ u nekom od svojih kratkih predaha.

 

A KAKO SE MOCART ZAKOTRLJAO…

Možda je pomenuto zlatno-crveno pakovanje, zahvaljujući svojoj svetskoj slavi, uspelo da postane prva asocijacija na Mocart kugle, ali ono nije prvo u šta su se zaodenule ove loptice, jer je zapravo reč o plagijatu.

A ideja za brend, kao i prvi originalni recept, potekli su iz pekarsko-poslastičarske radnje Paula Firsta, smeštene u samom centru starog dela Salcburga, nadaleko poznatog po baroknoj arhitekturi. Gospodin First, kao već iskusni gastronom, doselio se u rodni grad Vofganga Amadeusa Mocarta 1884. godine, da bi u kući koju je kupio u ulici Brod broj 13, ubrzo započeo privatni posao. Meštani nisu ostali imuni na miris njegovog peciva i kolača, pa se posao brzo razvijao… Baš kao i nove ideje.

Blizina rodne kuće slavnog kompozitora i mnogobrojne posete od strane meštana i turista, najverovatnije su Firstu bile okidač za poslasticu koja bi pobudila jednako interesovanje ukoliko bi ponela njegovo ime. To je svakako moralo biti nešto posebno, kao što je i „čudo od deteta“, pa su ubrzo počele da nastaju ručno pravljene kugle: na vrh drvenog štapića prvo bi se stavila zelenkasta pasta od marcipana i pistaća, pa preko sloj lešnikovog nugata i naposletku su umakane u čokoladu. Kada bi se čokolada stegla, loptice bi bile skinute sa drvenih štapića i uvijane u srebrni staniol sa likom i imenom čuvenog Mocarta.

 

kako su nastale mocart kugle

 

Ispostavilo se da je ovaj potez bio pun pogodak! Osim kompozitorove kuće, i Firstova poslastičarnica je postala jedno od mesta opsade u malenom Salcburgu. Svetu su Mocart kugle predstavljene tek neku godinu kasnije, kada je Paul odlučio da ih izloži na Međunarodnom sajmu u Parizu, 1905. godine. Pogađate, osvojio je prvo mesto, a zvezda je rođena.

 

ORIGINAL JE I DANAS NA STAROM MESTU

Ništa se nije promenilo u Paulovoj izvornoj recepturi, izuzev broja ručno napravljenih kuglica u ulici Brod koji je porastao na 1.400.000 godišnje. Njegovi praunuci, Norbert i Martin, opiru se verovanju da je za nastanak današnjeg brenda, pored vrsnog poslastičarskog umeća, zaslužan i pradedin istančan osećaj za marketing. Norbert veruje da čokoladne kugle nose Mocartovo ime samo zato što je najpoznatija osoba svih vremena rođena u Salcburgu.

 

Mocart_3Kafe-poslastičarnica „First“ gde i danas možete probati jedine originalne „Mocart kugle“

 

U čast Mocartu ili iz čiste računice, tek, sladokusci širom sveta bi rekli „Samo nek’ se kotrlja“.