Umiruje, opušta, osvežava… Limunada sa lavandom

Evo jednog prirodnog napitka koji ne samo što osvežava, nego ima i blagotvorna dejstva na naše zdravlje. Ako uzmemo u obzir životni stil većine aktivne populacije, kao i brige, nervozu i napetost koji ga prate, limunada sa lavandom bi pod obavezno trebala da zameni gazirana pića za kojima najčešće posežemo kada želimo da napravimo predah.  

limunada sa lavandom

Toliko često slušamo da je anksioznost poslednjih decenija u stalnom porastu, da smo to na neki način prihvatili kao normalnu pojavu. Čak i svakodnevne glavobolje, kao jedan od najčešćih simptoma anksioznosti, na kraju prihvatimo i živimo sa njima. Ne mora da bude tako.

Ako se i vaš dan završava sa osećajem napetosti i neobjašnjive uznemirenosti, sa nesanicom ili glavoboljom, u lavandi je vaš spas. Naime, eterično ulje lavande je pokazalo odličnu efikasnost kod ublažavanja simptoma anksioznosti, depresije i tenzije, a veoma je korisno i za ublažavanje glavobolje i bola uopšte.

Verovatno ste već čuli za ovaj aromatičan i lekovit napitak, a evo kako možete sami da ga pripremite.

BIĆE VAM POTREBNO:

7 šoljica vode

4 limuna

1 kašika sušenih cvetova lavande

1 kap eteričnog ulja lavande

1/2 šoljice meda

po želji: grančice lavande za dekoraciju

limunada sa lavandom

PRIPREMA:

  1. Odmerite četiri šoljice vode i prokuvajte je. Sklonite sa ringle i spustite u nju usitnjene cvetove suve lavande. Nakon par minuta dodajte med, uklopite i ostavite da odstoji pola sata. Zatim procedite i izgnječite svu tečnost iz cvetova.
  2. Dodajte limunov sok, tri šoljice vode i kap eteričnog ulja lavande, pa sve dobro promešajte, naspite u flašu i ostavite u frižider da se rashladi.
  3. Služiti sa kriškama limuna ili grančicama lavande.

 

Limunada sa lavandom je dobar izbor za osveženje u bilo koje doba dana, ali naročito se preporučuje pre spavanja.