Ulje za lice: Zašto ga se žene toliko plaše i kako se koristi – otkriva nam Arabela Preston

Ulje za lice bi trebalo da postane vaš omiljeni hidratant! Da, baš toliko čarobno deluje na kožu lica, tvrdi šminkerka princeze Kejt Midlton, Arabela Preston. Ona se snažno zalaže za prirodne masnoće i uverava nas da ni osobe sa masnom kožom ne treba da se odriču ovog „tečnog zlata“, jer ono upravo reguliše preterano lučenje masnoće.

 

ulje za lice

ZAŠTO SE ŽENE PLAŠE DA NANESU ULJE NA LICE?

Većina žena sa masnim i mešovitim tipom kože razmišlja da će im biljna ulja samo još više začepiti pore i pogoršati probleme kojima su ovi tipovi kože skloni, poput mitisera i akni – „Još ulja na masnoj koži? Ne, nikako!“

Greška! Molekuli ulja su veći od pora na licu, pa koža ne može upiti dodatnu masnoću. Drugo, ulja namenjena nezi lica sadrže masne kiseline i vitamine koji se razlažu u masnoći, dok na površini lica stvaraju zaštitni film koji sprečava preterano lučenje sopstvenih masti. Sada već počinjete da ga volite. Da li smo u pravu? :)

KAKVE DOBROBITI KOŽA IMA OD NJEGA?

Nega kože biljnim uljima je daleko najprirodniji, a svakako i najjeftiniji, način da svoju kožu održite mladolikom, hidriranom, čistom i zdravom. Sadrže moćne antioksidante i vitamine, pa su barijera spoljnim faktorima poput zagađenja iz vazduha, a uz malo upornosti, njihovom upotrebom možete rešiti i mnoge dermatološke probleme.  Arabela naglašava da su ulja apsolutno pogodna za sve tipove kože, samo je potrebno pažljivo ih birati.

Ako imate suvu i osetljivu kožu, za negu i masažu lica birajte ulje semenki pamuka, ulje ploda divlje ruže, maslinovo – savršeno prija suvoj koži, ulje pšeničnih klica, makadamije (australijskog oraha)… Normalnoj koži prijaće bademovo i susamovo ulje, kao i ulje avokada koje vole svi tipovi kože. Ulje lešnika je brzoupijajuće i nekomedogeno ulje, pa je najbolji izbor za masnu i kombinovanu kožu, a ako mu dodate i par kapi etarskog ulja žalfije koje sužava pore, dobili ste odlično sredstvo za negu. Ovom tipu kože prijaju još i ulje koštica kajsije, suncokretovo (idealno je za skidanje šminke) i ulje nevena.

ulje za lice

NA KOJI NAČIN SE ULJE ZA LICE PRAVILNO PRIMENJUJE?

Arabela savetuje da se ulje uvek nanosi uz masažu. Sačekajte par trenutaka da ga koža apsorbuje, a onda, ako osećate da vam je potrebna dodatna hidratacija, nanesite i sloj hidratantne kreme. Ako je u pitanju vaš dnevni ritual, nastavite sa nanošenjem podloge za šminku. Ona navodi da je potpuna zabluda da ulje ne možete koristiti ispod šminke. Zapravo, ako biste pitali profesionalne šminkere kako pripremaju lice za šminku, devet od deset šminkera bi odgovorilo uljem za lice. Razlog je što prirodna biljna ulja koža apsorbuje i tako ostavlja savršeno hidriranu osnovu za šminku, dok bogate i teške kreme ostaju na površini i čine da šminka nakon kratkog vremena „sklizne“ i postane neujednačena.

Ono u čemu žene prave najveću grešku je prevelika količina ulja, pa Prestonova naglašava da su svega 3 do 4 kapi ulja dovoljne za lice i vrat. Ako naspete pola šake ulja i krenete da ga razmazujete po licu, ono se neće apsorbovati niti dati željene rezultate.