7 vrsta tradicionalne italijanske pice koje će vas iznenaditi u Italiji

Veoma tanka kora, paradajz pelat, šunka, kačkavalj… Uz minimalne varijacije drugih sastojaka, ovo je vrsta pice na koju smo u Srbiji navikli i nazivamo je, naravno, italijanskom. Zato kada prvi put posetite postojbinu pice, možete ostati zatečeni svim onim vrstama testa koja su daleko od tanke hrskave korice za koju ste verovali da je prava-pravcata ‘originale italiano’.

Pa da počnemo onda od one kojom se Italijani ponose i smatraju je prototipom italijanske pice, iako se to s pravom može reći i za sve ostale, jer sve su nastale u ovoj zemlji.

 

NAPOLETANA

pizza napoletana

Za njenu izradu postoje strogi standardi i licenca asocijacije koja garantuje autentičnost napolitanske pice. Osim sastojaka za testo koje čine: brašno, voda, morska so i pivski ili prirodni kvasac u tačno određenim razmerama, ono se i rukama razvlači u disk debljine 0,4 cm na sredini i 1-2 cm na ivicama. Zato je njeno središte mekano, gotovo tečno od nadeva, dok su ivice suve, hrskave i nešto deblje.

Picerije koje imaju licencu mogu da je prave u dve verzije – sa filom koji čini marinara sos (paradajz, ekstradevičansko maslinovo ulje, beli luk i origano) i margarita (paradajz, ulje, bivolja mocarela, tvrdi sir i sveži bosiljak).

SFINCIONE

pizza sfincione

Ili u prevodu sunđer. Njen izgled više podseća na picu koju prave naše mame i bake – ukusna, ali više podseća na gnjecav hleb sa nadevom, nego na onu iz picerije. Sfincione, koja je poslužila i kao inspiracija za nastanak čikaške pice, peče se u četvrtastoj tepsiji, a fil čine: paradajz, luk, inćuni, ovčiji sirevi i prezle.

PIZZA AL PADELLINO

pizza al padellino

“Pica u tiganju”, kako glasi slobodan prevod, je pica koja se peče u malim okruglim tepsijama u kojima se i servira. Pošto se pre stavljanja u peć ostavlja da testo “krene”, veoma je mekana i lagana, ali i ukusna, pored raznih nadeva koji se koriste.

PIZZA AL TAGLIO

pizza al taglio

Najviše od svih podseća na onu koju u Srbiji kupujemo ‘na parče’. Rimska pica se peče u velikim četvrtastim plehovima i u Italiji se prodaje ‘na kilo’. Ako kupac zatraži da se pica iseče na zalogaje umesto parčadi, za to se koriste makaze, a vrste nadeva su zaista brojne.

Ono što je još spaja sa našom uličnom picom, jeste upravo način prodaje. Sve vrste pice Al Taglio izložene su u izlogu i kupuju se ‘za poneti’.

PIZZOLO

pizzolo

Sicilijanski gradić Sortino ima jedinstven način pripreme nacionalnog jela. Okrugla kora se najpre delimično ispeče, a onda se preseče po sredini i filuje mocarelom, pršutom, paradajzom, kobasicama i svežim zelenišom. Preklapa se gornjom korom koja se premaže maslinovim uljem, origanom i majčinom dušicom i posipa rendanim parmezanom, a zatim se vraća u peć.

PIZZELLE

pizzelle

Pizzelle su mini pice pržene u dubokom ulju i prodaju se na ulici kao uštipci sa svežom mocarelom i paradajz sosom, a često i sa drugim prilozima.

SCACCIA

scaccia

Ova vrsta pice zapravo je rolat od tradicionalnih sastojaka za picu koji su u nekim krajevima samo paradajz i sir, a negde i razne vrste povrća i kobasice. Rolat se servira isečen na kriške, a svojim izgledom bi najviše mogao da vas začudi šta Italijani sve nazivaju picom.

 

PRE NEGO ŠTO ODETE:

Komentariši

Top