Kako napraviti dobre fotografije – Saveti iz objektiva stručnjaka

Hobi koji oslobađa stresa, da, kao i sve stvari koje radimo iz ljubavi, ali koji se uz malo volje i truda i te kako može pretvoriti u dobro plaćen posao ili vam pomoći da unapredite trenutni. Naravno, govorimo o fotografiji – najkreativnijem načinu prenošenja poruka. I bilo da vam je cilj da napravite „jedan od onih“ profila na Instagramu (znate već, oni što pratioce broje hiljadama i oduzimaju dah bojama i kadrovima) ili se spremate za neke krupne poduhvate, verujemo da će vam ovi saveti stručnjaka za fotografiju biti od pomoći.

 

dobre fotografije

OPAŽAJTE OKOLINU

To je prva stvar koja prethodi dobroj fotografiji. Bilo gde da se nalazi, dobar fotograf uvek osmatra prostor i pogledom hvata zanimljiv kadar, pa tek zatim i objektivom. Kada ga pronađete, pokušajte da fotografišete tako što ćete se poigravati sa osvetljenjem i promenom uglova.

PRONAĐITE FOKUS

Postoji li neki detalj, predmet, oblik, boja… koji su vam privukli pažnju? Odlično! Neka se nađu u fokusu vaše fotografije, a pozadinu zamutite i eto vam umetničke fotografije. Naziv za ovu vrstu fotografije je boke, što predstavlja efekat zamućenja pozadine izvan fokusa, a dobija se kada subjekat fotografišete svetlosno jakim objektivom i pritom koristite najveći otvor blende. Da biste povećali izglede za postizanje bokea na fotografijama, povećajte udaljenost između subjekta i pozadine.

KOMPOZICIJA I PRAVILO TREĆINA

Ovo vam pomaže da subjekat istaknete na najbolji način. Dok posmatrate ekran vašeg digitalnog aparata, samo preko njega zamislite mrežu koja sliku deli na devet jednakih delova: dve horizontalne i dve vertikalne linije (neki aparati imaju opciju da uključite mrežu, pa ne morate da je zamišljate). Ovo olakšava kadriranje, a ukoliko vam se najvažniji elementi kompozicije nađu na mestima presecanja linija, fotografija će biti dinamičnija, pa samim tim i zanimljivija.

fotografije - pravilo trećina

PRAZAN PROSTOR

Kada fotografišete subjekat koji je u pokretu, u kadru ostavite više prostora na strani ka kojoj se kreće. Fotografija sa ovom tehnikom izgleda prirodnije, a posmatrač može da doživi kretanje subjekta.

UMETNOST JE SLOBODA

Kada to kažemo, zvuči kao da ova i mnoga druga pravila možemo baciti niz vodu, a nije tako – to samo znači da fotografija ne sme biti opterećena pravilima. Tehnički savršene fotografije nisu uvek i dobre, a ubijate im spontanost. Već smo rekli, opažajte detalje, tražite lepotu u prirodi, u prostoru, a kada je pronađete, škljocajte i škljocajte.

Barem danas nije teško biti izvrstan fotograf. Digitalni fotoaparat i program za obradu slika u kome ćete svoje fotografije dovesti do savršenstva, dovoljni su za početak jednog lepog hobija.