Šta nas boli kada boli duša

Kod osoba sa maskiranom depresijom simptomi somatskih (telesnih) tegoba su izraženi do te mere da oni najčešće nisu svesni prave prirode svoje bolesti. U potrazi za dijagnozom idu od lekara do lekara, podvrgavaju se brojnim (nepotrebnim) ispitivanjima i snimanjima, a do odgovora dolaze tek nakon što se eliminišu sva organska oboljenja koja bi mogla biti uzrok opisanih tegoba.

depresija-1

 

Dijagnoza maskirane depresije je veoma česta u modernom svetu i podrazumeva stanje u kome pacijent ima čitav niz različitih telesnih tegoba, a koje odbija da prihvati kao posledicu pada raspoloženja.

 

Depresija ima mnogo lica i razlikuje se od jedne osobe do druge, a istovremena pojava sniženog raspoloženja sa somatskim oboljenjima i tegobama u značajnoj meri otežava dijagnozu depresije kao primarnog uzroka problema i pacijenta dovodi u začarani krug. Tako će osobe koje pate od depresivnih epizoda često pokazati različite fizičke simptome ili će se žaliti na setno i tužno raspoloženje. Međutim, kod većine ljudi simptomi ne upućuju odmah na depresiju, naročito ako nikada ranije nisu imali slične epizode, a fizički simptomi su najčešće jedini pokazatelji depresije: glavobolje, bolovi u mišićima, nejasne senzacije u telu i dr. Nažalost, za neke ljude fizički simptomi su jedini razlog da se jave svom lekaru.

 

Pacijenti se najčešće žale na:

1. Glavobolju, vrtoglavicu i ošamućenost

2. Bolove u leđima i vratu (kod žena češća pojava)

3. Bolove i grčeve u stomaku, tegobe u donjem delu stomaka, a žene i na poremećaj ciklusa

4. Poteškoće sa disanjem praćene osećajem stezanja i pritiska

5. Srčane tegobe (lupanje srca, srčana aritmija…)

6. Tegobe sa probavnim traktom (osećaj nadutosti, mučnina, dijareja, zatvor, nadražen želudac…)

7. Osećaj trnjenja u rukama ili nogama, kao i mnoge druge neodređene somatske poremećaje

 

Porodica i prijatelji bi značajno mogli da pomognu svojom sugestijom da bi koren problema mogao ležati u sniženom raspoloženju, ukoliko vide da ni nakon brojnih analiza i odlazaka specijalistima dijagnoza nije utvrđena. Naša osećanja, razmišljanja i postupci neprestano utiču jedno na drugo i odražavaju se na naše fizičke funkcije, a priznavanje problema i prihvatanje terapije koja se u takvim slučajevima propisuje, donosi olakšanje i spas.