Prevremeno starenje kože: Da li je vaša koža starija od vas?

Koža je dobar indikator starenja, zato možemo reći da je osoba koja izgleda starije, i biološki starija od svojih vršnjaka. I obrnuto – kada kažemo za nekoga da je mladolik, prilično je izvesno da i njegov unutrašnji časovnik sporije otkucava vreme.

Starenje kože je biološki proces, neposredno povezan sa starenjem ostalih organa.

prevremeno starenje kože

Znaci prirodnog, genetski ‘programiranog’ starenja su brojni, kao pojava sedih vlasi, ćelavost, nastanak bora i fleka na koži. Koža postaje hrapava, neelastična, naborana, sa vidljivim hiperpigmentacijskim mrljama i proširenim kapilarama. Ostarela koža je izrazito suva, istanjena, žućkaste je boje i rezultat je starenja svih njenih slojeva.

Međutim, dobro je znati da postoji niz unutrašnjih i spoljašnjih štetnih faktora koji podstiču proces prevremenog starenja kože: pušenje, konzumiranje alkohola, slatkiša, kao i preterano izlaganje sunčevim i veštačkim UV zracima, kao jedan od najznačajnijih faktora sredine koji ubrzavaju proces fiziološkog i dovode do prevremenog starenja.

Koža je „prva linija obrane“ organizma od štetnih uticaja iz okoline, pa se mnoge posledice izloženosti takvim faktorima mogu uočiti još u dvadesetim.

Sistem klasifikacije stepena fotostarenja kože po Glogau razvijen je upravo da bi se intenzitet bora i simptomi prerano ostarele kože objektivno mogli meriti.

Proverite u kojoj kategoriji se nalazite i trudite se da negu prilagodite stanju svoje kože:

 

klasifikacija prevremenog starenja kože prema Glogau