Putujete u Japan? Upoznajte se sa običajima ove zemlje

Japanci imaju bogatu tradiciju i kulturu do koje veoma drže, pa ako se spremate da putujete u ovu zemlju, upoznaćemo vas sa bontonom i nekim običajima sa kojima ćete se verovatno susretati tokom boravka. 

japanski običaji

Naklon umesto rukovanja

Mada ni zapadnjački običaj rukovanja prilikom susreta ili upoznavanja nije stran Japancima, oni se ipak trude da izbegnu svaki fizički kontakt. Svoju pristojnost i lepe manire iskazuju naklonom. Postoji više načina za ovakav pozdrav, u zavisnosti od toga s kim se upoznajete, pa ćete se osobi kojoj iskazujete veće poštovanje, dublje nakloniti.

Čvrst stisak ruke, tapšanje po ramenu ili poljubac u obraz, većinu Japanaca bi ostavili u čudu, jer se smatraju neukusnim i uvredljivim gestom.

Obedovanje u pokretu

Još jedna opšteprihvaćena stvar u zapadnoj kulturi na koju se u Japanu ne gleda sa odobravanjem. Jesti, piti ili pušiti u pokretu, za Japance je odraz nepristojnosti. Izuzetak od ovog pravila je jedenje sladoleda. Videćete veliki broj automata sa napicima, ali gotovo nikada Japance kako pijuckaju u hodu. Najbolje je da sednete na klupu ili se zaustavite pored automata gde ćete praznu limenku odmah moći i da bacite u kantu predviđenu za to. Isto pravilo važi i ako želite da prezalogajite na ulici.

Inače, ovaj običaj potiče iz vremena kada je jedenje na javnom mestu smatrano nemarnošću prema onima koji nemaju dovoljno hrane.

„Hashi“ štapići

Stručnjaci kažu da je hrana ukusnija kada se jede štapićima, a čak i da ih do sada nikada niste držali u ruci, u Japanu ćete to sigurno probati. Zato je dobro ukazati na jedno grubo kršenje bontona kada je u pitanju korišćenje hashi štapića. Naime, izuzetno je nepristojno sa njima upirati u nekog ili nešto, kao i zabadati ih u hranu. Ukrštene štapiće možete podići i tako konobaru dati znak da ste završili sa jelom i da želite da platite.

japanski običaji

Ekskluzivni restorani

Kada dolazite u otmene restorane u kojima je postavljena tatami prostirka, na ulazu je obavezno izuvanje cipela i obuvaje papuča. Kada sednete, daće vam oshibori – vlažni vrući peškirić za brisanje ruku i lica. Japanci generalno ne koriste salvete, pa nije loša ideja da sa sobom nosite maramice, u slučaju da vam zatrebaju.

Srkanje hrane

Iako se ovaj običaj sve više gubi, nemojte se iznenaditi ako u restoranima čujete glasno srkanje, pa i podrigivanje na kraju obroka. Ispuštanje ovakvih zvukova se ne smatra nepristojnim, naročito kada se posluži ramen supa i kada treba da se izborite sa vrelim rezancima.

Plastična hrana u izlozima

Hrana napravljena od plastike u Japanu je postala prava umetnost i vrsta vizuelnog menija koji treba da zainteresuje goste. Zaista je retkost da dobijete jelovnik na engleskom jeziku, pa vam uverljive replike specijaliteta koje nikada niste probali i ne znate kako se zovu, mogu pomoći pri odabiru. Plastična hrana se može videti u izlozima restorana širom Japana, a jeftiniji restorani na ulazu imaju i male automate koji primaju kovanice i papirne novčanice, nakon čega će vam izbaciti papirić sa imenima jela koje ste odabrali, i daćete ga konobaru kao porudžbinu.

Cenkanje i bakšiš

Cene u Japanu ne možete ni smanjiti ni povećati. Zato i ne pokušavajte da se cenkate sa prodavcima, jer praksa koja važi u arapskim zemljama, za Japance je uvreda. Isti slučaj je i sa napojnica. Ukoliko im date više novca nego što vam kažu, insistiraće da vam vrate.