Odmori od kompa: 4 vežbe za bolji vid

Dovoljno je da odvojite samo par minuta dnevno za vežbe i opuštanje očnih mišića, i već ste učinili mnogo za svoj vid. Očna „gimnastika“ se posebno preporučuje osobama koje mnogo vremena provode za računarom ili gledajući u ekran telefona i drugih digitalnih uređaja, jer se kod njih najčešće javlja zamor i osećaj suvoće, a osim što poboljšavaju vid, vežbe mogu da ublaže i očni pritisak i smanje rizik od pojave glaukoma za 25%.

Vežbe za oči_1

 

1. Dlanove zagrejte trljanjem, zažmurite i pokrijte oči bez pritiskanja, a palčeve blago prislonite na slepoočnice. Na trenutak otvorite oči i proverite da li ste u potpunosti blokirali svetlost. Ponovo zažmurite, opustite se i dišite duboko. Pokušajte da zamislite potpuni mrak, a ako vam to ne uspeva, zamislite da po belom papiru crtate crnim flomasterom sve dok ne ofarbate ceo papir u crno. Dok izvodite ovu vežbu, trebalo bi da sedite na stolici.

Kod svake vežbe za oči je važno da su leđa i vrat u istoj ravni, jer glavni krvni sudovi i kičmena moždina ne smeju biti savijeni dok izvodite vežbu.

 

2. Zamislite ogromnu osmicu na 10 metara ispred vas. Okrenite je na jednu stranu i pažljivo je pratite tako kao da je ispisujete očima. Zatim je okrenite na drugu stranu i uradite isto. Ova vežba povećava fleksibilnost očnih mišića.

 

3. Prebacivanje fokusa sa „blizu na daleko“ je jedna od najpopularnijih i veoma delotvornih vežbi za poboljšanje vida i jačanje očnih mišića. Sedite na stolicu ili stanite ispravljenih leđa. Postavite palac na 10 cm ispred vas i fokusirajte se na njega. Nakon par trenutaka fokus prebacite na predmet koji se nalazi 10-20 metara ispred vas i vežbu ponovite par puta. Dišite pravilno i prilikom svake promene fokusa duboko udahnite.

 

4. Treptanje je najjednostavniji način da sačuvate svežinu očiju. Osobe čiji je posao vezan za rad na računaru manje trepću, naročito kada su usmerene na nešto važno. Usled toga dolazi do sušenja očiju i osećaja grebanja i peckanja. Nasuprot tome, svaki put kada trepnemo naše oči budu na neko vreme izolovane od svetlosti i to je period u kome se one oporavljaju od naprezanja. Evo šta treba da uradite: U intervalu od dva minuta trepnite na svake 3-4 sekunde. Zatim pokušajte da ne trepćete 30 sekundi, pa napravite pauzu od 10 sekundi i to ponavljajte dva minuta.

Primećujete razliku?