Nema tajne – Ovo je zaista najbolje oružje protiv uraslih dlačica

Sa medicinskog stanovišta urasla dlačica je bezopasna, ali ona uzrokuje brojne estetske probleme poput upale i crvenila, ožiljaka, hiperpigmentacije i nešto ređe keloidnih ožiljaka. Glavni uzrok pojave urastanja je neispravna tehnika odstranjivanja dlačica, ali i loša nega kože, tesna odeća i dr.

U najkraćem, dva osnovna koraka za sprečavanje ove pojave su eksfolijacija (piling) i hidratacija kože. 

Eksfolijacija je najbolja preventiva za urastanje dlaka, bez obzira na metodu njihovog uklanjanja. Redovitim blagim pilinzima uklonićete mrtve ćelije sa površine kože, što će pomoći da dlačice slobodno rastu na gore. Upale i nastaju kada oštri vrh dlačice promeni putanju i počne da raste u stranu ili oko folikula dlake. Sam piling možete uraditi pomoću sunđera, specijalne rukavice za piling, peškira ili tako što ćete koristiti preparate za piling. Odlični su i gelovi za tuširanje sa sitnim abrazivnim česticama. Blagi su, pa i svakodnevnom upotrebom nećete iritirati kožu.

urastanje-dlacica-1a

 

Drugo, ono što svaka žena neizostavno mora uvrstiti među proizvode za svakodnevnu negu tela jesu kreme, losioni i mleka, u zavisnosti od toga šta vašoj koži najviše prija. Nemojte biti lenji da pre ubacivanja ovih proizvoda u korpu pročitate sastojke na poleđini. Najefikasniji su oni koji u sebi sadrže glicerin – sastojak broj jedan u hidrataciji kože i održavanju njene optimalne vlažnosti, zatim alfa-hidroksilne kiseline (AHA), poznate i kao voćne kiseline koje dovode do blage eksfolijacije površinskog sloja kože i ubrzane obnove ćelija epiderma. Zadebljana kože je pouzdan znak dehidracije, a takva koža je najpodložnija urastanju dlačica. Na isti način deluju i salicilna i mlečna kiselina koje su pojednako efikasne i trenutno vodeći izbor u profesionalnoj upotrebi, jer apsolitno ne iritiraju kožu. Zapravo, salicilna kiselina, osim eksfolijacije, deluje i protivupalno.

Losione i mleka sa navedenim sastojcima koristite svakodnevno, jer omekšavaju sloj izumrlih ćelija, čime se sprečava zadržavanje dlake ispod kože. Ako ste skloni urastanju dlačica nakon depilacije toplim voskom, utrljajte ih na području koje ćete depilirati dva dana pre i tri dana nakon tretmana.

urastanje-dlacica-2

 

Nega kože neposredno nakon depilacije

Ako ste depilaciju obavili sami, nakon nje biste trebali koristiti sredstva koja je preporučio proizvođač voska: voda, ulje, specijalni gel ili krema za usporavanje rasta dlake. Postoje i sredstva nakon depilacije u obliku kreme i gela koja u sebi sadrže biljne supstance za ublažavanje iritacije kože. Ono što treba izbegavati neposredno nakon depilacije jesu agresivni sapuni, piling, dezodorans i parfimisana mleka za telo.

 

PROČITAJTE I: SVE o najpopularnijim tretmanima oblikovanja i zatezanja tela