Menstrualni ciklus: Šta je normalno, a šta nije

Dobar deo životnog veka jedne žene propraćen je menstruacijom, tačnije, oko četiri decenije, a da zapravo nikada do kraja nismo spremne za nju. Ono iščekivanje dobro poznatog bola koji je prati, uvek prisutna nelagoda, ali i strepnja da li je sve u redu ako je ona obilnija nego inače, ako je drugačije boje, traje kraće ili duže…  

 

Šta spada u normalne propratne pojave menstruacije, a šta je razlog da se obratite svom ginekologu, otkrivamo u nastavku.

 

menstrualni ciklus

 

Na početku je važno naglasiti da menstruacija, kao jedna prirodna pojava, ne bi trebala da ometa vaše uobičajeno funkcionisanje. Oko 90 odsto žena ima blage simptome, dok samo 10-20 odsto njih ima menstruacije praćene simptomima koji ometaju uobičajene aktivnosti.

 

Šta je normalan bol?

Umereni menstrualni bolovi nisu razlog za brigu, jer njih izaziva grčenje materice, međutim, intezivni bolovi mogu da ukazuju na endometriozu – često oboljenje u reproduktivnom dobu žene. Reč je o bolesti kod koje se sluznica materice, za koju je normalno da se nalazi samo unutar nje, nalazi izvan materice. Najčešće prirasta za jajovode, zidove male karlice i trbušnu maramicu, a s obzirom da je tkivo sluznice materice (iako usađeno na pogrešnom mestu), ono reaguje na iste hormone kao i kada je smešteno u materici, pa tokom menstrualnog ciklusa može krvariti, često uzrokujući grčeve, bol, iritaciju, pa i stvaranje ožiljkastog tkiva. Dijagnostikuje se ginekološkim i ultrazvučnim pregledom, zato je važno obratiti se lekaru u slučaju jakih menstrualnih bolova.

 

Glavobolja, pritisak u glavi i grudima, kao i blaga vrtoglavica, spadaju u normalne simptome.

 

Što se tiče menstruacija koje nisu propraćene bolom, a podjednako izazivaju zabrinutost kod žena, one su takođe normalna pojava. Poznato je da žene ni porođaj ne doživljavaju isto: jedne ga opisuju kroz nepodnošljive bolove, a za druge to nije strašno iskustvo. Kada menstruacija prolazi bez bolova, to je znak da medijatori blokiraju grčenje mišića. Ovo je takođe uobičajeno i kod fizički aktivnih žena, jer rekreacija pojačava cirkulaciju, ali pomaže i da se oslobodi endrofin koji podiže granicu izdržljivosti na bol.

 

menstrualni ciklus

 

Pojava krvnog ugruška

Ugrušci se uvek pojavljuju kao znak obilne menstruacije. Nije strašno ako se pojave nekad, ali ako se to ponavlja iz meseca u mesec, a menstruacije su vam obilne i traju duže od sedam dana, trebali biste da se javite lekaru. Problem mogu biti miomi, polipi na sluznici materice, cista na jajnicima, poremećaj koagulacije itd.

 

Promena boje

Boja krvarenja zavisi od količine krvi u materici. Kada se u njoj nakupi mnogo krvi pre početka menstruacije, to će dovesti do tamnije boje. Kad je krv sveža, ona je i svetla. Žene nekada brinu zbog ovih promena u boji, ali nema razloga za zabrinutost jer boja nije pokazatelj nikakvog zdravstvenog problema.

 

Jedino na šta biste trebale da obratite pažnju je količina krvarenja.