Masna koža lica: Pravila letnje nege sa kojima će koža blistati i na +30

Masna i problematična koža lica tokom letnjih meseci zahteva pojačanu negu, što na prvom mestu podrazumeva svakodnevno čišćenje blagim sredstvima i dugotrajnu hidriranost i zaštitu.

Lice bez masnih tragova i sjaja je moguće i na +30, ali morate mu posvetiti vreme.

masna koža lica leti

LETNJA RUTINA NEGE ZA MASNU KOŽU

Prvi korak je svakodnevno čišćenje lica koje važi za sve tipove kože, ali za masnu i problematičnu je ovaj korak temelj nege, naročito leti kada vrućina pojačava lučenje sebuma. Ujutro lice očistite blagim losionom na bazi cinka, gline ili nane. Lojne žlezde tokom noći luče masnoću, pa samo umivanje vodom nije dovoljno da bi se taj sloj masnoće skinuo sa lica.

Voda sa kojom se umivate treba da bude mlaka. Preterano topla ili hladna voda isušuje kožu.

Ako ste tokom dana nosili šminku, uveče je skinite sredstvom za čišćenje lica koje u sebi sadrži salicilnu kiselinu, jer ima sposobnost dubinskog čišćenja pora, a ne budite lenji ni da jednom nedeljno uveče naparite lice nad posudom sa ključalom vodom, u koju ćete dodati četiri-pet kapi esencijalnog ulja limuna, čajevca, lavande ili eukaliptusa, jer ova ulja imaju snažno antibakterijsko dejstvo i veoma su korisna u nezi masne kože i kože sklone aknama. Nakon toga nanesite masku za dubinsko čišćenje pora na bazi gline i na kraju preko lica blago pređite tuferom natopljenim čajem od kamilice i nanesite hidratantnu kremu dok je lice još vlažno.

PORE POD KONTROLOM

Pod uticajem letnje vreline i znoja pore na koži pojačano luče sebum, šire se i postaju vidljive, naročito kod osoba sa masnom kožom. Zato je osim čišćenja kože losionom neophodan i redovan piling, a to znači jednom do dva puta nedeljno.

Osim klasičnog pilinga, masnoj koži tokom leta veoma pogoduju kreme koje sadrže supstane koje nežno uklanjaju odumrle ćelije sa površine kože i podstiču zatvaranje pora.

ultrazvučno čišćenje lica

PUDER ZAMENITE BB KREMOM

Zaštitni faktor vam nije potreban samo na plaži, vaša dnevna krema svakako treba da ga ima, a ako planirate boravak u prirodi, na planini ili ćete dan provesti na plaži i duže vreme biti izloženi suncu, lice namažite BB kremom sa visokim zaštitnim faktorom. Sjajna stvar je što ove kreme objedinjuju dnevnu negu, zaštitu i dekorativu – imaju blagu prekrivnu moć, što je sasvim dovoljno za leto i preplanuli ten.

Po povratku sa plaže, lice pažljivo očistite vrlo blagim sredstvom za čišćenje. Ukoliko vam je koža sklona aknama, gledajte da ono bude antibakterijsko.

masna koža lica leti

NEGA POSLE MORA

Kao rezultat višednevnog izlaganja kože suncu imamo jedan instant efekat kome se oni sa masnom i problematičnom kožom (kratko) raduju: zadebljan površinski sloj kože, isušene bubuljice koje su konačno nestale i preplanuli ten. No ono što bi vas po povratku sa mora ubrzo moglo zadesiti je pojava novih akni i bubuljica, a da biste to sprečili i kožu lica što pre vratili u normalu, koristite piling na bazi salicilne kiseline koja će sprečiti bujanje bakterija i ubrzati proces obnavljanja površinskog sloja kože.