Hello, summer! 4 načina da od vanile napravite sladoled ekstra ukusa

Nije da ga ne jedemo cele godine, ali prvi dan leta nas je propisno podsetio na sladoled i sve ono što ga prati: sunce, more, zabava…

Ljudi, počinje sezona rashlađivanja! :) Ako ste od onih koji sladoled jedu u ogromnim količinama, onda sigurno praktikujete i pripremu domaćeg ili onog iz kesice. Iako ekonomična, ovo je često i skromnija varijanta, barem što se tiče raznolikosti ukusa.

Da ne bude i ovog leta tako, izdvojili smo za vas četiri načina da od običnog sladoleda sa ukusom vanile napravite mnooogo dobar sladoled ekstra ukusa.

Sami odlučite da li želite da vam baza bude neka od domaćih varijanti sladoleda od vanile ili će to biti sladoled iz kesice.

sladoled sa maslinovim uljem i limunom

LIMUN I MASLINOVO ULJE

Možda vam ne zvuči primamljivo, ali maslinovo ulje u sladoledu čini da njegov ukus bude fantastičan. Ovu kombinaciju morate isprobati. Na količinu od 300 ml tečnosti (mleka, slatke pavlake… U zavisnosti od recepta), stavite 1/4 šolje maslinovog ulja, sok i ribanu koricu od jednog limuna.

sladoled od pistaća

PISTAĆI

Čarobni pistaći za tren oka od običnog vanilinog sladoleda stvaraju rapsodiju ukusa. Za nju će vam biti potrebna pasta od pistaća koja se priprema tako što najpre 100 g oljuštenih pistaća ispečete u rerni na umerenoj temperaturi (ne podmazujete pleh), zatim sa njih skinete opnu i sameljete ih u blenderu što je moguće sitnije, uz postepeno dodavanje maslinovog ulja (30-40 ml). Treba da dobijete glatku smesu. Na kraju dodajte prstohvat morske soli i pastu pažljivo umutite u sladoled od vanile. Za dekoraciju možete koristiti seckane pistaće i toping od čokolade.

domaći sladoled sa oreo keksom

OREO KEKS I KARAMELA

Kakva kombinacija! Oreo keksiće stavite u čistu kesu i zatvorite je, vodeći računa da ste istisnuli vazduh, pa ih oklagijom izgnječite. Dobijene komadiće keksa sjedinite sa sladoledom, kao i toping od karamele ili domaći karamel preliv. Sve pažljivo pomešajte i stavite na led, a pre služenja je poželjno ostaviti sladoled da kratko odstoji u posudicama za serviranje, kako bi keks omekšao.

domaći švarcvald sladoled

ŠVARCVALD

Višnja i čokolada su spoj koji daje sofisticiran ukus svakoj poslastici, pa tako i sladoledu. Za domaći švarcvald sladoled potrebno je skuvati sirup od višanja. U veću šerpu stavite 360 g otkoštenih višanja, 1/4 šoljice šećera i dve kašike vode. Kada smeša proključa, smanjite temperaturu i nastavite da kuvate uz često mešanje – 10 do 12 minuta, tačnije, dok se višnje ne raskuvaju i sirup postane gušći. Sačekajte da se rashladi, pa stavite u frižider na 15 minuta.

Za to vreme pripremite tamnu čokoladu. Iseckajte je na sitne komadiće i pomešajte sa sladoledom od vanile. U posudu u kojoj ćete držati sladoled stavljajte red sladoleda, pa preliv od višanja. Ponovite postupak sa preostalim sladoledom i prelivom.