Najslađi ukras svakog doma – Poslastice kao dekor

Sećate se onih lepih vremena kada su mame i bake gotovo svakodnevno pripremale poslastice? Uvek bi na sredini stola stajao tanjir sa kolačićima, pa kada se umorimo od igre, prišunjamo se stolu u potrazi za novom dozom šećera.

Ako bi se i desilo da tokom radne nedelje nije bilo vremena za to, nedelja, kao najsvečaniji dan, bila je rezervisana za posebne fele kolača – zvali smo ih prosto „nedeljni kolači“. O, da, bila bi tu obavezno i vaza sa svežim buketom cveća.

poslastice kao dekor - puslice

Danas se živi drugačije. Kuhinja je sve ređe mesto na kome se sa ljubavlju pripremaju slaniši i slatkiši sa kojima domaćice okupljaju članove porodice, a na stolu se mogu videti tek činije sa bombonicama i drugim fabričkim slatkišima.

Inspirisani tim srećnim vremenima kada su kolači bili ukras doma, napravili smo za vas galeriju onih poslastica koje osim što su neverovatno ukusne, zaista mogu da posluže i kao dekor ako probudite svoju kreativnu stranu i „upakujete“ ih tako da svima privuku pogled. Na sreću mnogih domaćica koje u kuhinju retko zaviruju, sve ih možete kupiti, tako da vam ostaje samo onaj zabavniji deo, a to je aranžiranje. One iskusne i vešte neka zavrnu rukave.

Ovo su najinspirativnije poslastice!

poslastice kao dekor - makaronsi

poslastice kao dekor - makaronsi

MAKARONSI

Ovi francuski kolačići neverovatnih boja i još boljeg ukusa, sami po sebi su ukras. Ako su kupovni, uglavnom dolaze u kutiji i tu vam ne treba mnogo mašte. I tako izgledaju veoma atraktivno, ali će izgledati lepo i pod staklenim zvonom ili na nekoj originalnoj porcelanskoj tacni.

Ako ih vi pravite, ukrasnu kutiju u koju ćete ih složiti možete takođe napraviti sami. Sav potreban materijal za to pronaći ćete u knjižari.

poslastice kao dekor - puslice

poslastice kao dekor - puslice

PUSLICE

Ako su makaronsi „precenjene puslice“, kako ih neki nazivaju zbog njihove paprene cene, onda su obične, najobičnije puslice nešto što možete da napravite i sami, a da opet postignete isti efekat. Ako smesi dodate razne prehrabene boje i ekstrakte, pa još odaberete i zanimljiv nastavak za špric, eto vama savršeno ukusne i dekorativne poslastice.

Napunite njima providnu teglicu ili neku uzanu keramičku činiju koju ćete obložiti ukrasnim ili običnim pek-papirom.

poslastice kao dekor - medenjaci

poslastice kao dekor - medenjaci

MEDENJACI

Divni medenjaci sa kraljevskom glazurom su još jedan ukras među slatkišima. Šta god da uradite sa njima nikome neće promaći, a naročito najmlađima. Možete ih prosto poređati na veliki tanjir za kolače, jer celofan u koji su najčeše upakovani nije zgodan za posluživanje.

poslastice kao dekor - cupcakes

poslastice kao dekor - cupcakes

CUPCAKES

Nisu bez razloga obavezan dekor slatkog stola na venčanjima i drugim proslavama. Pored makaronsa, kapkejksi su najpopularniji desert već duže vreme. Nežne meke teksture i sa najrazličitijim varijacijama preliva i glazura, često upakovani u simpatične šarene korpice, kapkejksi su pun pogodak.

I još nešto, njihova lepota zaslužuje da bude izložena na najlepšem postolju za kolače ili pod staklenim zvonom.

poslastice kao dekor - mančmelou

MANČMELOU

Iznenađeni? Kažite, zar nisu preslatke ove nežne pufnaste bombone! Možete ih kupiti u prodavnici u raznim oblicima ili sami napraviti i iseći na velike kocke. Poželećete da ih ubacite u svoju šoljicu sa kafom ili toplom čokoladom, zato je najbolje da ih na stolu držite u nekoj lepoj teglici.