„Kralj botoksa“ – Dr Sebag: Ne postoji ideal lepote

„Lepa ili ne, svaka žena će ostariti. Starenje i lepota su dva različita pojma. Iako se često mešaju, treba ih potpuno razdvojiti. Ne morate biti lepi da biste ljudima oko sebe delovali lepo i privlačno. Ne postoji ideal lepote, tako da i osoba sa nekim nepravilnostima na licu može delovati privlačnije od one koja ima pravilne crte lica“ – izjavio je dr Žan Luj Sebag pre par godina za srpski časopis „Estetska Hirurgija & Kozmetika“.

DrSebag_1

Dr Žan Luj Sebag je odrastao u Parizu, a karijeru estetskog hirurga je započeo 1982. godine, kao specijalista za lice i vrat. Po povratku iz Los Anđelesa, gde se neko vreme usavršavao i oblikovao kao plastični hirurg, odlučio je da napravi zaokret u karijeri i skalpel zameni špricem. Iznenadna promena se odrazila i na njegovo shvatanje lepote, pa je ono što čini suštinu estetske hirurgije, da vreme „vrati unazad“, zamenio tezom da je „odlaganje starenja“ proces na kome treba raditi: „Ako lice počnete da održavate u tridesetoj, možda vam sa 50 ili 60 godina hirurgija neće ni biti potrebna“. Sa druge strane, kada žena koja nije na vreme počela da ulaže u negu svog lica, u svojim pedesetim poželi da ga podmladi nehirurškim putem, za to je kasno. Fejs lifting je tada jedina opcija.

Dr Sebag veruje da je svaka žena lepa na svoj način, čak i u svojoj nesavršenosti, i da je lepota nešto što nije moguće definisati: „Možete prihvatiti svoje nesavršenosti ili se potruditi da promenite nešto u izgledu svog lica ili tela, kako u dvadesetoj, tako i u šezdesetoj i time se bavi estetska hirurgija. Ali odlaganje starenja je nešto drugo i nema veze sa promenom izgleda“.

MILJENIK SLAVNIH

Za njegove ordinacije u Parizu i Londonu, prave se liste čekanja duge i po nekoliko meseci. Važi za pionira u korišćenju botoksa, hijalurona i vitaminskih injekcija, a njegov istančan osećaj za primenu botoksa, uz očuvanje izražajnosti lica, donela mu je nadimak „kralj botoksa“. Ne krije da i sam koristi botoks od svoje 39.

Mnoge slavne ličnosti  plaćaju mu hiljade dolara za jednu seriju tretmana, a kada se pre više od deset godina jedna od njegovih redovnih klijentkinja, Sindi Kraford, požalila da ne može tako često da putuje u Evropu, dr Sebag je specijalno za nju napravio preparate koji usporavaju starenje. Tako je nastala njihova zajednička linija proizvoda „Meaningful Beauty“ koju Krafordova promoviše u Americi, dok je za evropsko tržište ubrzo nakon toga kreirao kozmetičku liniju „Dr Sebagh“.

DrSebag_2

„Jednostavno: uzmite najefikasniji aktivni sastojak, koji je poslednja reč tehnologije i dokazano deluje, zatim ga upotrebite u visokoj koncentraciji za ciljane rezultate. U kozmetici, ono što nazivamo antiejdž sastojkom je peptid. Ako stavite peptid u kremu, ona postaje antiejdž krema. Ako takvog sastojka nema, to je samo obična, hidratantna krema.“ – objašnjava koncept svoje kozmetike dr Sebag, čije kreme sadrže najmanje desetak revolucionarnih antiejdž supstanci u visokim koncentracijama.

Savet koji bi najtoplije uputio ženama je da sa redovnim programom „održavanja“ počnu što ranije, dok su veoma mlade. To treba da budu male količine aktivnih sastojaka, kada i gde je to neophodno. Obnova, a ne promena (izgleda). „Dugoročno gledano, bićete zapanjeni rezultatima koje je moguće postići.“ – poručuje nam poznati Parižanin. Čarobnjak sa špricem.