SVE o najpopularnijim tretmanima oblikovanja i zatezanja tela

Fizička aktivnost i zdrav režim ishrane nisu dovoljna garancija da se u nekom trenutku života nećete suočiti sa nepravilnostima na telu, bilo da ste žena ili muškarac, a za koje samo estetska medicina može ponuditi rešenje. Estetska medicina je danas najbrže rastuća grana medicine u kojoj se sve više klijenata odlučuje za neinvazivne estetske tretmane, orijentisane na prevenciju, održavanje, oblikovanje, korekciju i tretiranja nepravilnosti. Zbog kratkog vremenskog trajanja tretmana, bezbolnosti, njihovog brzog učinka i sigurnosti, nehirurški estetski tretmani nazivaju se još i “lunch-time” tretmani, jer ih možete uraditi za vreme pauze za ručak i nakon tretmana se vratiti svojim obavezama. Najbolje rezultate daju u kombinaciji sa drugim tretmanima oblikovanja koji ubrzavaju proces sagorevanja masti i redukciju celulita.

Oblikovanje_1

LIPOLIZA

Minimalno invazivni injekcioni tretman za otklanjanje lokalizovanih masnih naslaga koje se ne mogu ukloniti ni vežbanjem ni dijetom, a javljaju se najčešće na kolenima, bokovima, struku, stomaku i podbratku. Lipoliza podrazumeva ubrizgavanje koktela lekova u potkožno tkivo – sloj koji se nalazi odmah ispod kože i kao nehirurška redukcija masnih naslaga se razvila na temeljima mezoterapije. Njegova glavna aktivna supstanca je fosfatidil holin koji je odgovoran za razbijanje masnih ćelija i ima važnu ulogu u metabolizmu. Već godinama se uspešno koristi u medicini, u prevenciji masnih ugrušaka u krvi, te je i njegova primena u estetske svrhe bezbedna i u upotrebi je još od 1990. godine.

Glavna prednost lipolize u odnosu na hiruršku liposukciju je u tome što ne postoji mogućnost nastanka talasastih neravnina na koži i fibroza. Pored toga, lipoliza uklanja i celulit na regijama koje se tretiraju, dok liposukcija nema dejstvo na celulit. Dužina tretmana je oko 20 minuta i varira u zavisnosti od površine tretiranog dela tela. Stručno lice će napraviti procenu koliko tretmana lipolize vam je potrebno. Najčešće se serijom od 2 do 4 tretmana postiže željeni efekat, a u zavisnosti od količine masnog tkiva nekada je dovoljan i samo jedan tretman. Postupak aplikacije koktela je bezbolan, ali se na mestu uboda javlja osećaj peckanja. Takođe nije neobična ni pojava blagog otoka, modrice ili crvenila, koji su prolaznog karaktera.

Sam proces razgradnje masnog tkiva i smanjenja obima je spor i traje nedeljama, pa se efekat posmatra nakon perioda od mesec dana, a preporuka je da je pauza između dva tretmana bude od 6 do 8 nedelja. Važno je naglasiti da lipoliza nije metod za skidanje kilaže nego obima, kao i da dijeta u ovom postupku nije neophodna, ali promena režima ishrane i životnih navika koje su vas dovele do problema masnih naslaga, svakako može biti od pomoći.

Kontraindikacije: Lipoliza se ne preporučuje osobama koje boluju od autoimunih bolesti, dijabetesa, epilepsije, bolesti jetre, malignih oboljenja, kod postojanja alergije na soju i vitamin B, kao i u trudnoći i periodu dojenja.

Cena: 50 – 150 € po tretmanu (zavisi od debljine masnih naslaga, regije i količine koktela koji se ubrizgava)

MEZOTERAPIJA

Nastala u Francuskoj 1952. godine i razvijana od strane dr Mišela Pistora, ova medicinska procedura je tek 1987. godine zvanično priznata od strane francuske “Académie de Medecine“ i do danas je ostala jedna od najpopularnijih metoda za rešavanje velikog broja estetskih i zdravstvenih problema.

Klasična injekciona mezoterapija podrazumeva ubrizgavanje male količine aktivne supstance u srednji sloj kože (mezoderm) i potkožno tkivo, čime se podstiče intenzivna regeneracija. Sastav mezoterapijskog koktela zavisi od toga da li želimo da uklonimo duboke masne naslage, takozvane masne jastučiće, ili celulit. U tome je i glavna razlika između lipolize i mezoterapije, jer se u osnovi koktela za topljenje masnih jastučića nalazi lipolitik, pa je i sama procedura označena kao lipoliza, dok standardna mezoterapija tela za cilj ima uklanjanje celulita, strija, regeneraciju i zatezanje opuštene kože. U tom slučaju mezoterapijski koktel treba da sadrži supstance koje će ubrzati cirkulaciju, pojačati limfnu drenažu i detoksikaciju, obnoviti propalo vezivno tkivo i ubrzati metabolizam masnih ćelija u pravcu razgradnje masti.

Tretmani su potpuno komforni i mogu se raditi u bilo koje doba godine, a ceo postupak traje od 20 do 30 minuta. U nekim ordinacijama i estetskim centrima moguće je birati između tradicionalne mezoterapije iglom i dermarolerima, koji su ovu proceduru učinili znatno prihvatljivijom i onima koji ne mogu da savladaju strah od igle. Rezultati su u oba slučaja isti i kod većine pacijenata počinju da se uočavaju nakon 3 do 4 tretmana, a u proseku se radi oko šest. Koža postaje zategnuta, glatka, dobija na jedrini i gubi se izgled takozvane pomorandžine kore.

Oblikovanje_2

Kontraindikacije: Mezoterapija nije pogodna za osobe koje boluju od autoimunih bolesti, epilepsije, malignih oboljenja, kožne infekcije (herpesa), težih kardiovaskularnih oboljenja, poremećaja koagulacije, tokom trudnoće i dojenja…

Cena: 25 – 150 € po tretmanu

RADIOTALASNI LIFTING

Nehirurški i neinvazivni lifting za opuštenu kožu. Radiotalasi su idealani za one koji žele da zategnu i učvrste kožu lica, vrata i tela, a da to učine na jedan maksimalno komforan način. Ovom metodom moguće je postići veoma dobar efekat kada je reč o opuštenoj koži čitavog tela, ali pre svega stomaka, unutrašnje strane nadlaktica i butina. 

Radiotalasi deluju tako što zagrevaju srednji sloj kože u kome se nalaze kolagen i elastin, a koža na to zagrevanje reaguje pokretanjem procesa obnavljanja elastičnih vlakana. Kod većine pacijenata se neposredno po tretmanu vidi efekat zatezananja kao reakcija postojećeg kolagena. Mlitava, viseća koža ili nabori počinju da se retrahuju i zatežu.

Tretman je namenjeni i muškarcima i ženama, jednostavan je i potpuno bezbedan, a postupak izgleda tako što se gel aplicira na regiju koja se tretira, dok se malim okruglim elektrodama prelazi po površini kože. Kako energija radiofrekvence prodire u duboke slojeve kože, ona uzrokuje da se koža zagreva, dok elektroda ostaje hladna. Najčešće se rade tri do četiri vezana tretmana, dok postignuti efekat traje najmanje godinu dana. Nakon toga je dovoljno ponavljanje serije jednom godišnje ili prema individualnim potrebama klijenta.

Opuštenu kožu koju ne prate problemi poput celulita ili neestetske promene poput strija, dovoljno je tretirati samo radiotalasima (recimo kao tretman zatezanja grudi ili gluteusa). Ipak, treba napomenuti da se radiotalasni lifting u nezi tela koristi najčešće u kombinaciji sa drugim tretmanima, pa je tako nezaobilazan za postizanje optimalnih rezultata anticelulit tretmana, tretmana redukcije strija, nakon kavitacije, kao i nakon trudnoće ili naglog gubitka kilograma.

Kontraindikacije: Prisustvo srčanog pejsmejkera, prisustvo metalnih implanata, bolesti vezivnog i mišićnog tkiva, hepatitis, autoimune bolest kože, maligna oboljenja, poremećaji koagulacije, sklonost keloidima ili hipertrofičnim ožiljcima, trudnoća i dojenje.

Cena: 1.000 din – 7.000 din

Oblikovanje_3

KAVITACIJA

Ovaj način borbe protiv masnih naslaga je jedan od novijih estetskih tretmana i trenutno najpopularniji. Osmišljen je u Evropi i smatra se revolucionarnim upravo jer pomaže ženama da se reše celulita i lokalnih masnih naslaga bez hirurške intervencije, a rezultati su vidljivi odmah nakon prvog tretmana. Posebno je efikasna za smanjenje masnih naslaga na stomaku, kolenima, butinama, bokovima, zadnjici i rukama, a njena glavna prednost su trajni rezultati.

Postupak izgleda tako što se ultrazvučnim talasima precizno utvrđene frekvencije i snage deluje isključivo na masne ćelije u potkožnom tkivu. U trenutku kada se u ćelijama nakupi dovoljna energija, one se rasprskavaju, njihova membrana puca, a masnoće se izlivaju u međućelijski prostor i zatim se prirodno, uz pomoć prisutnih enzima, razgrađuju i limfnim sistemom eliminišu iz tela. Neke fragmente razložene masnoće (lipoproteine) potrebno je potrošiti i putem fizičke aktivnosti i na taj način ih ukloniti iz cirkulacije. Tretman je potpuno bezbolan i kombinuje se sa vakuum terapijom koja ima za cilj da pospeši limfnu drenažu, odnosno da odnese sadržaj koji se izlio u međućelijski prostor.

Ako uprkos dijetama ili vežbanju ne uspevate da se rešite upornih naslaga na kritičnim delovima tela, a ne želite da se podvrgnete rizicima, troškovima i oporavku usled hirurške liposukcije, razmislite o tretmanu ultrazvučne kavitacije. Važno je samo naglasiti da je kavitacija namenjena grupi zdravih žena i muškaraca, svih starosnih dobi i prosečne telesne težine, a koji imaju cilj da izgube do 10 cm u obimu. Što se rezultata tiče, u redukciji lokalnih masnih naslaga, celulita i estetske korekcije tretiranog područja apsolutno je efikasna i rezultati su vidljivi odmah nakon tretmana, jer dolazi do smanjenja obima tretiranog područja od 2 do 4 cm. Zanimljivo je da se kod muškaraca postižu brži i bolji rezultati, pa masne naslage na bočnom trbušnom zidu, koje se inače teško skidaju vežbama, kavitacijom se mogu efikasno ukloniti.

Broj tretmana je individualan i zavisi od veličine i strukture masnih naslaga. Dugotrajnije i tvrđe masne naslage potrebno je tretirati više od mekanih.

Kontraindikacije: Tretman ultrazvučne kavitacije nije za svakoga. Iako je to siguran i bezbolan postupak, ipak postoje kontraindikacije za njenu primenu, a to su: dijabetes, oboljenja bubrega i jetre, bolesti srca i prisustvo pejsmejkera, tumori (ultrazvučni talasi mogu ubrzati rast tumora ili na neki drugi način delovati na njegovo ponašanje), trudnoća, dojenje i dr.

Cena: 1.000 din – 4.000 din

ELEKTROSTIMULACIJA

Elektrostimulacija je savremeni tretman kojim se ubrzava mršavljenje, redukuje celulit i vrši oblikovanje tela, tako što se dejstvom specifičnih struja mišići podstiču na rad i time povećava potrošnja masnoća i ugljenih hidrata, pojačavaju cirkulacija i detoksikacija, oblikuju mišići i poboljšava tonus tela. Iako je ova metoda više od prostog podsticanja mišića na rad, znajući da je popularna među osobama koje ne vole fizičke aktivnosti, moramo naglasiti da ona nije zamena za aktivno vežbanje.

Električni impulsi, koji nisu neprijatni, dejstvom na mišiće dovode do pasivne gimnastike. Energiju za kontrakcije mišići crpe iz sopstvenog glikogena i okolnih masnih naslaga, tako da se primenom elektrostimulacije može postići smanjenje obima delova tela za dva-tri centimetra. Primenom neofaradske struje postiže se poboljšanje cirkulacije, ubrzavanje metabolizma i eliminacija viška vanćelijske tečnosti, dok se istovremeno koža revitalizuje i zateže. Koristi se kao samostalna, ali i kao dodatna terapija koja ubrzava mršavljenje i oblikovanje tela, pa se u vrlo kratkom vremenu mogu primetiti pozitivne promene na koži i mišićnom tonusu. Kombinovana sa drugim tretmanima omogućava da se postignu neuporedivo bolji rezultati.

Oblikovanje_4

Kod tretmana elektrostimulacije koriste se različiti programi, tj. tipovi struje i frekvencije, čime se  mogu izazivati specifične kontrakcije prema namenama i rezultatima koji se žele postići: za uklanjanje masnoća, mršavljenje, uklanjanje celulita, povećanje mišićne mase, definiciju (fino oblikovanje) mišića, relaksaciju, eliminaciju toksina, limfnu drenažu i masažu itd.

Kontraindikacije: Mišićna distrofija, zapaljenski procesi kože i potkožnog tkiva, proširene vene, oštećenje epiderma, metali u tkivu, prisustvo pejsmejkera, spirala (kod žena), trudnoća.

Cena: 700 din – 1.200 din po tretmanu (na paket od 10 tretmana većina salona daje popust)

 

Cene su orijentacionog karaktera