Kako šminkom sakriti bore: Makeup saveti za zrelu kožu

Šminka ne može izbrisati bore, ali se veštom upotrebom njihova vidljivost drastično može umanjiti.

 

šminka za zrelu kožu

HIDRATACIJA

Mnogo hidratacije. Ona je ključni korak u sprečavanju nastanka novih bora i svež izgled kože, zato se potrudite da lice i vrat svakodnevno, bez obzira na makeup rutinu, optimalno hidrirate kvalitetnom dnevnom kremom. Od stanja kože svakako zavisi i kako će na nju „leći“ korektor, podloga, rumenilo i sve ono što stavljate kada se ulepšavate.

PRAJMER JE VAŠ MAGIČNI ŠTAPIĆ

Zaboravite na puder! Prajmer je proizvod koji pomaže da koža izgleda besprekorno i zaglađeno. To je sloj između kože i ostatka šminke koji pomaže da ona tokom celog dana ostane postojana i da se ne nakuplja u borama i prevojima. Mada se najčešće koristi kao podloga za tečni puder, možda shvatite da vam je on sasvim dovoljan i vremenom potpuno prestanete sa upotrebom tečnog pudera. Uostalom, mnogi makeup stručnjaci navode da nikada ne koriste puder kada šminkaju žene starije od 50, jer drastično naglašava bore. Naročito se ne preporučuje puder u prahu.

PRAVILAN IZBOR PODLOGE

Mnoge žene i posle četrdesete nastavljaju da koriste istu podlogu koju su koristile sa 30, ne shvatajući da se njihova koža menja ne samo sa svakom godinom života, nego i sezonski. Tako će koži lica u zimskim mesecima možda biti potrebna kremastija formula, dok će se tokom letnjih meseci pojačano mastiti i zahtevati proizvode lagane teksture (oil free).

INVESTIRAJTE U DOBAR KOREKTOR

Žene u svim dobima muče tamni kolutovi ispod očiju, ali je činjenica da oni sa godinama postaju izraženiji. Za njihovo prikrivanje šminkeri koriste žuti korektor koji veoma efikasno rešava ovaj problem. Takođe ga možete nanositi i na vrh brade, kao i deo iznad nosa i obrva, čime ćete postići optički lepši oblik lica.

SLOBODNO NAGLASITE OČI

Šminka na očima ističe vaš pogled, a skreće pažnju sa bora. Ono što treba da izbegavate su tečni ajlajneri koji mogu delovati grubo, ali su zato olovke dobar izbor, jer daju nežan i sofisticiran izgled. Kada izvučete liniju, uzmite četkicu ili aplikator za senku sa kojim ćete blago preći preko nje i tako je omekšati. Ako imate sitne oči, ne stavljajte olovku na unutrašnjost oka.

PRIRODNE BOJE NA USNAMA

Uvek koristite ruževe za usne u svetlijim nijansama, jer tamne, poput bordo i braon, naglašavaju bore oko usta. Takođe ste mogli da primetite kako vaše usne sa godinama postaju sve tanje. Za to nema boljeg saveznika od sjaja. Uokvirite usne olovkom u prirodnoj nijansi, zatim nanesite ruž nijansu ili dve tamniji od vaših prirodnih usana i kao završnicu stavite sjaj.

NE ZANEMARUJTE OBRVE

Nekada su za otvoren pogled i svež izgled lica dovoljne i samo lepo oblikovane obrve. Ako ih zapustite, nikakva šminka vam ne može pomoći da izgledate sveže. Zato najpre pincetom počupajte sve dlačice koje štrče, a zatim ih popunite olovkom da izgledaju punije. Upamtite, preterano tanke obrve vas čine starijom, isto kao i zapuštene.