Eggnog koktel: Kremasto i slatko u najluđoj noći (recept)

Tradicionalno se priprema samo zimi, tačnije oko božićnih i novogodišnjih praznika, jer njegov ukus je čist užitak u čaši koji se idealno uklapa u prazničnu atmosferu. Delimo sa vama recept Džejmija Olivera za eggnog koktel, kome sigurno nećete odoleti.

recept za eggnog koktel

Koreni eggnog koktela su u jednom drugom engleskom piću iz 14. veka – posset. Pripremao se od toplog mleka i ale piva, a vremenom su dodata i jaja, što je bio korak bliže današnjoj verziji. Mleko i jaja su ono vreme bili luksuz, pa tako ni ovo piće nije bilo naročito popularno među širokim masama. Danas je situacija potpuno drugačija. Eggnog je oko Božića i Nove godine toliko popularan u Engleskoj i Americi, da se tada u supermarketima može kupiti već pripremljen u tetra paku.

Zanimljiv je i podatak da je eggnog bilo omiljeno piće Edgara Alana Poa, začetnika detektivskih romana i savremenog horor žanra, ali se nadamo da uživanje u ovom koktelu neće biti okidač za bilo kakve mračne misli u vašoj glavi. Ipak su praznici. 

A da biste započeli pravljenje ove mešavine neponovljivog ukusa, biće vam potrebni sledeći sastojci:

700 ml punomasnog mleka

240 ml slatke pavlake

3 štapića cimeta

1 štapić vanile

5 jaja (pažljivo odvojte žumanca od belanaca)

1 kašičica sveže rendanog muskatnog oraščića + za dekoraciju

130 g kristal šećera

175 ml tamnog ruma ili burbona

 

PRIPREMA:

1. U šerpu sjedinite mleko, slatku pavlaku, cimet, vanilu i muskatni oraščić, pa stavite na srednju vatru dok ne proključa. Zatim sklonite i ostavite da odstoji.

2. Za to vreme u posudi sa mikserom dobro izmutite žumanca i šećer dok ne dobijete glatku smesu. Zatim polako sjedinjujte sa mlekom uz neprestano mešanje, dok smesa ne postane ujednačena i glatka. Na samom kraju dodajte i rum ili burbon, po želji, mešajući još kratko. Ostavite u frižideru da se rashladi preko noći.

3. Pre posluživanja, umutite šam od preostalih belanaca (dok ne dobije meke vrhove), pa nežno pomešajte sa eggnog-om. Koktel poslužite u čašama, dekorisan sveže rendanim muskatnim oraščićem.