Ispoštujte ovih 6 pravila zimskog trčanja i nema zime

Zimsko doba godine zaista pred trkače stavlja velike izazove: temperature u minusu, jak vetar, sneg, klizave površine… Jednom rečju, uslove koji zahtevaju drugačiju pripremu za trčanje od one u toplim mesecima. To nikako ne treba da vas pokoleba da izađete na sneg i istrčite svoju rutu, jer uprkos velikoj hladnoći naše telo je spremno da se prilagodi, a ohrabljuje i činjenica da trčanje po snegu sagoreva 15% više kalorija od trčanja na traci. Pa da krenemo sa pravilima „zimskog režima“.

oprema za zimsko trčanje - patikezaštitna maska za trčanje

Pravilo 1

Mada smo na taj savet pomalo oguglali, iskusni trkači će vam potvrditi da slojevito oblačenje na niskim temperaturama stvarno „radi“. Pripremite se za hladne staze: sloj kratkih rukava, sloj dugih rukava, jakna. Imajte u vidu da je tanja garderoba u više slojeva efikasnija zaštita od hladnoće od jednostrukih debelih stvari.

Pravilo 2

Birajte jaknu koja propušta znoj, poput vetrovke. Najčešće se prave iz dva sloja i osnovna svrha im je zaštita od kiše, snega i udara vetra, pri čemu koža neometano diše. To omogućava paropropusna membrana koje se nalaze ispod gornjeg sloja tekstila i sprečavaju prodiranje vode, dok istovremeno vlaga sa tela isparava napolje.

Pravilo 3

Ne izlažite kožu hladnoći! Ma koliko kapri helanke bile udobne i izgledale moderno, zima nije vreme za njih. Sportske termo pantalone (helanke) su obavezan deo zimske opreme za trčanje, otporne su na vlagu i vetar, a ujedno kontrolišu temperaturu i omogućavaju dobar protok krvi.

Pravilo 4

Zimska obuća za trčanje mora biti vodootporna i omogućiti više stabilnosti, zbog čega je obično nešto teža i nezgrapnija. Gazeći sloj treba da bude prilagođen zahtevnim i klizavim površinama na kojima ćete zimi trčati. To podrazumeva đon koji ima naprednu trakciju i dublje šare (nalik onima na automobilskoj gumi).

Pravilo 5

Najviše toplote gubimo preko glave i ruku, zato je važno opremiti se kapom i rukavicama, a u danima kada se temperatura spusti ispod nule obavezni su šal ili marama preko nosa i usta, kako ne biste direktno udisali hladan vazduh. Još praktičnija stvar je zaštitna maska za trčanje koja zagreva vazduh i pomaže da do pluća stigne vlažan.

Pravilo 6

Sportski GPS sat je vaš lični trener u malom koji vam pruža sve relevantne informacije, poput merenja otkucaja srca, koraka, brzine, pa čak možete i slušati muziku na njemu. Nedostaje vam motivacija za trčanje po hladnom vremenu? Sa ovim malim čudom bićete motivisani da nastavite.