Idealni zimski mirisi za tople kupke

Od stvari koje možete da uradite za sebe nakon napornog dana na poslu i povratka po zimskoj bljuzgavici, kada puna tople penušave kupke je sigurno jedna od boljih. Najdelotvornija je upravo u popodnevnim i večernjim satima, jer pomaže kod glavobolje, opuštanja mišića i boljeg sna.

Ipak, nije svejedno koji će se mirisi naći u vašoj kadi, jer postoje oni koji nam najviše prijaju samo u određeno godišnje doba, pa je tako zima u znaku orijentalnih i sladunjavih mirisa koji zagrevaju. Ovo su najlepši zimski mirisi za opuštanje u kadi:

 

JASMIN

Molekuli ovog čarobnog mirisa koji kroz krv dolaze do pluća, prirodna su zamena lekovima za smirenje, jer su po sastavu vrlo slični leku valijumu. Kupka sa mirisom jasmina, oslobodiće vas osećaja teskobe i napetosti, a ne treba zanemariti ni njegove afrodizijačke moći. Kažu da jasmin miriše na ljubav, a jedan je od sastojaka i čuvenog parfema „Šanel 5“.

ZELENA JABUKA

Prijatan miris zelene jabuke opušta, sprečava i ublažava migrenu. Spada u omiljene zimske mirise – naročito u kombinaciji sa cimetom. Prepustite mu se uz zvuke šumeće kugle.

BERGAMOT

Njegov miris oživljava telo i um, što nam je tokom zime često potrebno. Lagan, slatkast, cvetan, ali i voćni, zbog čega je verovatno jedan od najzastupljenijih sastojaka u parfemskoj industriji.

ČOKOLADA

U kupku sa mirisom čokolade prosto ćete poželeti da zaronite. Postoje čitave beauty linije sa ovim slatkim mirisom, a neke od njih su posebno napravljene za hladne dane. Njen miris oslobađa „hormon sreće“ u mozgu, pa ćete se nakon kupanja „u čokoladi“ osećati fenomenalno.

zimske kupke

RUŽA

Ružino ulje je baza mnogih poznatih parfema i preparata za negu kože, a njen zanosni miris oslobađa od stresa i utiče pozitivno na hormonsku ravnotežu žena i podizanje nivoa estrogena. Jedno istraživanje je potvrdilo da su žene koje su boravile u prostoriji ispunjenoj mirisom ruže imale veoma prijatan san, a njeno blagotvorno dejstvo je dokazano i u terapiji mnogih tegoba: nazeba, glavobolje, nesvestice, ublažavanja PMS-a…

 BADEM

Badem ima veoma prijatan i nežan miris, zbog čega mnogima prija, a ustanovljeno je i da njegov miris smanjuje bol. Naime, kanadski istraživači su zamolili 20 muškaraca i 20 žena da stave ruke u vrelu vodu i da ih drže sve dok mogu da istrpe bol. Za to vreme stručnjaci su u prostoriju ispuštali razne mirise. Kada su žene osetile miris badema, prag bola im se povećao za čak 38%. Na muškarce miris badema nije ispoljio takvo dejstvo, ali je kod oba pola primećena pozitivna promena u raspoloženju. Treba li nam više tokom hladnih i sumornih zimskih dana?

SANDALOVINA

Na Orijentu, u dalekoj i tajanstvenoj Indiji, za sandalovinu kažu da je kao Ganeša, sveti slon – spor i veoma moćan. Upravo zbog toga sandalovina više odgovara temperamentnim osobama vatrene prirode. Duboka, topla i senzualna aroma sandala samo će intezivirati prirodni miris kože i opustiti vas.