Dnevnik glavobolje: Otkrijte šta je izaziva i pobedite je

Migrenu je nemoguće izlečiti, ali je moguće otkriti koje aktivnosti ili hrana dovode do njenih učestalih javljanja. Zaobilaženjem tih „okidača“ poštedećete sebe onoga što vam narušava kvalitet života.

U tome će vam pomoći vođenje dnevnika glavobolje. Budite istrajni najmanje dva meseca, a nakon toga ćete sa priličnom preciznošću moći da utvrdite po kom obrascu se glavobolje javljaju i znati u kom pravcu dalje da delujete.

dnevnik glavobolje

Za početak, svaki put kada dobijete napad migrene pokušajte da se setite svega što ste u poslednjih 24 sata radili, jeli i pili (a niste i prethodnih dana), uzimajući u obzir i eventualnu naglu promenu vremena, neispavanost ili mnogo sati sna, stres kome ste danima izloženi i sl.

Ovo su pitanja na koja bi dnevnik glavobolje trebao da vam odgovori:

1. Kada su glavobolje počele da se javljaju? U koje doba dana? Koliko traju? Da li se javljaju radnim danima ili tokom vikenda?
2. Koliko su učestale?
3. U kom delu glave se javlja bol i da li se javlja samo u jednoj polovini – levoj ili desnoj?
4. Koje reči najbolje opisuju bol: bubnjanje, pulsiranje, probadanje, stezanje, pritisak?
5. Da li su glavobolje povezane sa menstrualnim ciklusom?
6. Šta su „okidači“ za vašu glavobolju: određena vrsta hrane (vino, sirevi tipa trapist, gauda, edamer, kafa, alkohol), fizička aktivnost, jaka svetlost, jaki mirisi, buka, dim, stres, nedovoljno sna ili previše sna, nagle promene vremena…
7. Da li neposredno pre glavobolje ili tokom glavobolje imate bilo kakve prateće simptome: svetlucanje ili treperenje pred očima, suženo vidno polje ili pojava „rupe“ u vidnom polju, obojene talasaste linije ili tačkice u vidnom polju, mučninu, povraćanje, trnjenje prstiju ili lica i dr?

Možda ste mislili da samo nagle promene vremena, stres i neispavanast utiču na napad migrene, ali i hrana može da dovede do napada ili da pojača intenzitet bola.

dnevnik glavobolje - vino, sirevi, čokolada, mesne prerađevine kao okidači

TIRAMIN

Osobe koje imaju česte glavobolje na prvom mestu treba da izbegavaju konzumiranje crnog vina, čokolade i fermentisanih sireva, jer simptomi migrene se intenziviraju ukoliko konzumirate ove namirnice. Za to je odgovorana tiramin, derivat prirodnih amino-kiselina koji nastaje nakon raspada proteina. Stručnjaci tvrde da kod osetljivih ljudi tiramin uzrokuje porast krvnog pritiska, a on glavobolju. Ovo jedinjenje sadrže još i crno grožđe, pivo, kiseli kupus, soja sos, kvasac i brojni aditivi. Sirevi koji sadrže najviše tiramina su buđavi, stari čedar, mocarela, feta, parmezan i gorgonzola.

NITRATI

Takođe je važno znati da su salama, viršle, šunka, slanina i ostale mesne prerađevine i suhomesnati proizvodi na spisku potencijalnih izazivača glavobolje. Za to su odgovorni nitrati koje ovi proizvodi sadrže, a koji se dodaju kako bi se sprečilo njihovo kvarenje i očuvala boja mesa. Pokušajte da potpuno eliminišete ove namirnice iz ishrane i pratite da li su se vaše migrene proredile.

KOFEIN

Ko bi rekao?! A verovali smo da nas kafa oslobađa glavobolje i posezali za omiljenim napitkom čim osetimo njene prve znake. Istina je, međutim, da kafa zaista privremeno može da ublaži bol u glavi tako što će suziti proširene krvne sudove, ali ovaj efekat traje kratko, nakon čega ona pokreće suprotan proces. Naime, kada dejstvo kofeina prođe, krvni sudovi se još više šire i pulsirajuća glavobolja postaje jača. Ako ste kafopija, obavezno pratite da li su vaše migrene povezane sa tom navikom.

dnevnik glavobolje - kofein

ASPARTAM

Obratite pažnju na proizvode koji nose oznaku „bez šećera“, jer uglavnom sadrže veštačke zaslađivače među kojima je i aspartam. Stručnjaci tvrde da ovaj veštački zaslađivač ima značajnog udela u javljanju više vrsta glavobolja, uključujući i migrenu. Ne zna se tačno zašto aspartam izaziva glavobolju, ali je činjenica da će se simptomi migrene pojačati kod osoba koje su joj inače sklone.