A što da ne blog? Evo i predloga o čemu i kako

Ako čitate ovo znači da ste barem mrvicu zagrejani za pokretanje bloga. I da znate, blog kao fenomen našeg vremena nije samo oplemenio internet prostor, nego je i promenio živote mnogih blogera koji su od svog hobija napravili brend i izvor zarade.

pokretanje bloga

Sve je to vama već poznato. Pratite mnoge od njih, imali ste priliku da vidite njihov razvoj i koliko su truda i ljubavi ulagali u svoje blogove, na trenutke ste verovatno i sami poželeli da zakoračite u svet bloginga, ali plašite se da nećete biti dovoljno dobri, dovoljno interesantni ili dovoljno drugačiji da privučete pažnju. Ma šta god da je vaš blokator – oslobodite ga se. Od vašeg ličnog bloga dele vas samo odluka i dobar plan. U nastavku pričamo o tome.

TEMATIKA JE VAŽNA AKO NE ŽELITE BLOG ‘S BRRDA – S DOLA’

Strast. To je ono što krasi sve vrsne blogere. Strast prema temi koju su odabrali, a koja je najčešće vezana ili za posao od koga žive ili za hobi koji ih ispunjava i čini srećnima. Ako toga nema, tačnije, ako ste odabrali da pišete o svemu i svačemu, vrlo brzo ćete izgubiti fokus i ponestaće vam inspiracije za dalje. Naravno da je u redu praviti povremene izlete i u druga polja interesovanja i pokazati svestranost, ali govorimo o onome što treba da čini temelj vašeg bloga.

pokretanje bloga - beauty blog

Ovo su neke od najpopularnijih tema:

Beauty blogovi – možemo slobodno da kažemo da su bili i među prvima. Neiscrpna tema, ako uzmemo u obzir kojom brzinom kozmetička industrija izbacuje nove, unapređene, revolucionarne proizvode koji čekaju da budu testirani i ocenjeni. Ako ste fanatik po pitanju šminke i kozmetike, prenesite svoju strast i na druge. Ljudi će vam verovati ako pokažete da znate o čemu govorite.

Osim recenzija, ova vrsta blogova nudi i razne tutorijale koji ženama pomažu da nauče makeup trikove.

pokretanje bloga - modni blog

Modni (fashion) blogovi – Na prvom mestu predstavljaju pravu riznicu inspirativnih fotografija modnih kombinacija. Ali modni blogovi odavno nisu samo “moda”. Za mnoge od njih se može reći da su postali ozbiljna konkurencija lifestyle portalima, jer trendseterke vole i da putuju, da budu prisutne na svim bitnim događajima u gradu, a vole i da zabeleže objektivom sve te zanimljive trenutke i podele ih sa svojom publikom.

Da li treba da naglasimo koliko je važno imati izgrađen stil da biste bili uspešna modna blogerka?

pokretanje bloga - diy blog

DIY blogovi – Do It Yourself (DIY) ili u prevodu uradi sam blogovi su nešto najbolje što nas je “snašlo” na internetu. Svojevrsni vodiči koji nas, korak po korak, kroz objašnjenja, slike ili video vode do proizvoda koji i sami možemo da napravimo uz manje ili više truda. Uz njih smo naučili kako od starog komada nameštaja ili odeće napraviti novi, kako napraviti nakit, ukrase, dekoraciju, upakovati poklon, na neverovatne načine iskoristiti predmete koji su nam samo smetali u stanu i još mnogo, mnogo toga.

Kreativnost je ključna reč za ovu vrstu bloga, ali i spretnost. Prepoznajete li sebe u tome? Ako verujete da možete da zarazite i druge svojom kreativnošću – samo napred! Nikad nije previše dobrih ideja.

pokretanje bloga - kulinarski blog

Kulinarski blogovi – Još jedna od tema koja je među prvima osvojila domaću publiku. Kulinarski blogovi su veoma popularni, a ako uspete da zagolicate maštu čitalaca svojim nesvakidašnjim receptima i da ih navedete da se redovno vraćaju na vaš blog po još, napravili ste sebi put do oglašivača i sponzora.

Osim solidnih kulinarskih veština koje su vam potrebne za ovu vrstu bloga, poželjno je i da ste kreativni, da hranu koju pripremate znate i da aranžirate tako da joj je nemoguće odoleti. Ukusno jelo + dobra fotografija su recept za uspeh kulinarskog bloga.

pokretanje bloga - travel blog

Blogovi o putovanjima ili Travel blogovi – Život na točkvima, sa torbom i fotoaparatom u rukama, zahteva mnogo odricanja. To je onaj teži deo, a što se tiče lepše strane, biti travel bloger zaista se čini kao hobi iz snova. Putovanja, fotkanja na dalekim i egzotičnim destinacijama, a pred kraj dana sedate za laptop da “predahnete” uz kafu i verno prenesete svojim pratiocima utiske sa mesta koja ste posetili. Težak je blogerski život. :)

Naravno, biti travel bloger znači i sarađivati sa turističkim agencijama i hotelima širom sveta, ali i biti dobar fotograf, putopisac i pomalo nadaren za marketing. Pa, sigurno želite da vam se sve to na kraju i isplati.

P. S. Kada smo kod isplativosti, ne žalite da uložite u dobru opremu, na prvom mestu fotoaparat sa kojim će vaše slike biti besprekorne i laptop koji vas neće izdati usred putovanja.

pokretanje bloga - profesionalni blog

Profesionalni (biznis) blogovi – Sve prethodno navedeno može da se svrsta u blogovanje iz hobija ili bolje reći blogovanje iz ljubavi prema hobiju. Ako ste u tome dobri i ono će se u nekom trenutku isplatiti, u to ne treba da sumnjate, ali pisanje profesionalnog bloga znači da se držite onoga što je vaša stručnost i da ste od samog starta odredili cilj, a to je razvoj karijere ili poslovanja. Profesionalni blog je produžetak vašeg posla, najbolji oblik vašeg CV-a, jer demonstrira vašu stručnost, veštine koje posedujete i na neki način otkriva vašu ličnost. Ovo poslednje često i presudi da li će neko raditi sa nama ili ne.

I to bi bilo to što se tiče najpopularnijih tema za blogovanje. Svakako da je tema još mnogo, ali mi smo se ovog puta fokusirali na one koje će vam i najbrže doneti zaradu.

 

“OK, ZNAM O ČEMU ĆU BLOGOVATI, ALI KAKO?”

POSLE TEME IDE PLAN

Ako smo vas barem malo zainteresovali i motivisali, bilo bi potpuno u redu i da vam damo neke smernice od čega da počnete ako krećete u akciju. Teme smo pretresli i zaključili da je to prvi korak. Sledeći je malo detaljniji plan. Odgovorite na pitanja poput ovih: koji stil pisanja ćete odabrati i držati ga se da bi bili prepoznatljivi, kojom dinamikom ćete objavljivati tekstove i koliko vremena imate za taj posao, da li želite da zarađujete od bloga, ko je publika za koju pišete (stariji, mlađi, obrazovanje, interesovanja…), spisak prvih tema o kojima ćete pisati i raspored njihovih objava.

ULOŽITE MINIMALNO… DA BI SE ISPLATILO

Ako želite da vaše blogovanje bude ozbiljan posao i aktivnost koja će vam osim zadovoljstva doneti i zaradu, na besplatan domen i hosting možete da zaboravite. Uostalom, zakup domena i hostinga je minimalno ulaganje. Za prvu godinu biće vam dovoljan i neki od “basic” paketa, a mnogi provajderi uz kupovinu hostinga omogućavaju besplatan zakup internacionalnih domena (domen .com je najpopularniji), pa će vas domen i hosting koštati svega 20-tak evra.

Zašto NE besplatan? Zato što ostavlja utisak da ono što radite, radite površno. Zato što vas nijedan ozbiljan oglašivač ne bi uzeo u razmatranje. Zato što vaš blog nije vaš i zbog toga ste na razne načine ograničeni. Takođe, URL adresa vašeg sajta u produžetku sadrži i ime platforme, pa ako je u pitanju WordPress bilo bi imevasegsajta.wordpress.com.

I OSTAJE VAM JOŠ IZBOR PLATFORME…

Postoji veliki broj besplatnih platformi za blogovanje koje pružaju sve potrebne alate za rad, ali naša preporuka je WordPress. Popularan je, jednostavan za uređivanje sadržaja i u ponudi ima veliki broj besplatnih tema među kojima su i neke veoma sofisticirane. Na raspolaganju su vam i razni besplatni dodaci uz pomoć kojih možete da postignete gotovo sve što zamislite.

Ako vas brine instalacija WordPress-a, možete da odahnete, jer danas većina hosting provajdera pruža mogućnost instalacije na jedan klik. Nakon toga vam ostaje da se ulogujete, odaberete neku od besplatnih tema, postavite je (takođe na klik) i gotovo – možete početi sa pisanjem svog bloga.

ALI ZA PERFEKCIONISTE TU NIJE KRAJ

Proces koji smo opisali je prilično jednostavan i sva priča oko blogovanja je osmišljena tako da svako uz malo volje i truda može da pliva u njoj. Međutim, svi znamo da postoje bolji i lošiji blogovi, odnosno, oni koji nas mame svojim izgledom i preglednom strukturom, kao i oni bez ikakvog reda i estetike na koje uđemo i izađemo.

Oni koji nemaju nameru da bloguju samo iz hobija, nego sa ciljem da jednog dana postanu uspešni u tome, pokretanje bloga mogu prepustiti profesionalcima koji će se pozabaviti strukturom i dizajnom, tako da blog izgleda profesionalno, ali i pomoći im svojim korisnim savetima.

 

Ostavljamo vas sada da razradite plan, dragi naši budući blogeri, i srećno vam bilo!

 

PRE NEGO ŠTO ODETE:

Komentariši

Top