Ah, taj Kapri: Šta posetiti na bajkovitom italijanskom ostrvu

Spremite se, zarobiće vam i srce i oči svojim bojama ovo prelepo mondensko ostrvo na jugu Italije. Kontrast bele, koja dominira celim ostrvom, i cvetova jarkih boja, limunovog drveta, maslina, tirkizno plavog mora, pa onda živopisne krivudave uličice, predivni vrtovi, rasute plaže… Svakako, Kapri je načičkan i brendiranim izlozima luksuznih butika, ali odavde takođe možete poneti i autentiče komade ručno izrađenih sandala prema vašem stopalu, kao i ručno pravljene parfeme po vašoj želji – tradicija koja se na ostrvu zadržala od 15. veka, kada su monahinje započele proizvodnju mirisa koristeći razne biljke i cvetove.

Kako zakoračite na Kapri imate utisak da ste ušetali u bajku. Ne znate kuda biste pre, ali nekako sve počinje od glavnog trga, Piazza Umberto I (ili kraće Piazzetta), koji je centralno mesto na ostrvu.

Ostrvo Kapri, Piazzetta trg

Trg je uvek pun života koji mu udahnjuju ljudi – mnogobrojni turisti i meštani, a tu su i šarmantni kafići i restorani. Razume se da je cena ručka u nekom od njih prilično „paprena“, ali zato ćete izvan trga, kao i u oblasti Anakapri, pronaći restorane sa prihvatljivom ponudom ukusne hrane i nešto manje atraktivnog enterijera. Kao i u ostalim krajevima Italije, i na Kapriju su popularna lagana jela od testa, povrće, riba, razne supice i salate, a primetićete i da se paradajz konzumira u velikim količinama. Naravno, uz neizbežno maslinovo ulje, bosiljak i lokalne sireve. Ovde morate probati čuveni liker od limuna po kome je ostrvo poznato, Limoncello, koji se uvek služi hladan. Ako vam se svidi, u nekoj od prodavnica ga možete kupiti i poneti kao suvenir.

Kada sa trga krenete u šetnju, da istražujete gradić, vodiće vas uske uličice koje se račvaju na sve strane.

Ostrvo Kapri, Monte Solaro

MONTE SOLARO

Najviši vrh ostrva. Stanovnici Kaprija nazivaju ga još i Acchiappanuvole, što znači „hvatač oblaka“, jer se u svitanje oko vrha stvara beli omotač koji zaista izgleda očaravajuće i čudo je prirode koje potvrđuje zašto je ovo jedno od najromantičnijih mesta na svetu. Iz Anakaprija se do Monte Solara možete popeti žičarom za svega petnaest minuta i uživati u pogledu na napuljski zaliv i vulkan Vezuv.

Ostrvo Kapri, Grotta Azzurra

GROTTA AZZURRA

Misteriozne šupljine u stenama i grebenima nisu retkost na ostrvu Kapri, a najpoznatija među njima je Grotta Azzurra ili Plava pećina. Turisti ostaju fascinirani iluzijom koju stvara prelamanje svetlosti, zbog koje se čini da voda menja boje, i ovo je naprosto doživljaj koji nikako ne treba propustiti.

Ostrvo Kapri, Faraljoni

FARAGLIONI

Tri „morska diva“, Faraljoni (ital. Faraglioni), odnosno čuvene velike stene možda su i najupečatljiviji prizor sa ostrva Kapri. Najlepši pogled na njih je sa vidikovca, a ukoliko se odlučite na krstarenje brodom imaćete priliku da izbliza vidite koliko su veličanstvene. Brod prolazi ispod luka jedne od njih, a postoji verovanje da će zaljubljene parove koji se u tom trenutku poljube zauvek pratiti sreća. Ovo je inače i prirodno stanište plavog guštera.

Ostrvo Kapri, Augustus Gardens

AUGUSTUS GARDENS

Mesto na kome nećete moći da prestanete sa fotografisanjem. Avgustove bašte su park cvetnih leja i drveća izgrađen na ruševinama drevnih rimskih objekata, a sa njegovih cvetnih terasa se pruža divan pogled na Faraljone i Tirensko more. Uživaćete u ovom obilasku.

Ostrvo Kapri, Vila San Michele

VILA SAN MICHELE

Datira iz 1896. godine, a sagradio ju je švedski pisac i lekar Aksel Munte na mestu nekadašnje vile cara Tiberija. I sada se u vili nalaze brojne skulpture koje su izvučene sa morskog dna, a za koje se veruje da su tamo bačene nakon Tiberijeve smrti.

Ostrvo Kapri, Vila San Michele

Tokom obilaska vile San Michele, smeštene u Anakapriju, videćete i raskošni vrt koji će vas zasigurno ostaviti bez daha. Pogled sa njene terase se pruža preko čitavog Tirenskog mora i ostrva i ako već niste, ovde ćete poželeti da zauvek ostanete na bajkovitom Kapriju.