Водич за природно подизање имунитета

Од обичне прехладе до тежих, малигних обољења, уравнотежен имуни систем је темељ одбране. Ослабљен имунитет није довољно ефикасан да се бори против болести, али исто тако и превише активиран може имати потпуно супротан ефекат и нанети штету сопственом организму. Према томе, свако нарушавање равнотеже имунитета шаље нам одређена упозорења: јављају се честе инфекције, алергије које раније нису постојале, а у најгорим случајевима и малигне болести.

Иако је начин одговора нашег одбрамбеног система записан у генима, он се прилагођава и условима у којима живимо, те у неку руку можемо деловати на њега или, како то волимо да кажемо, „поправити га“. То значи да је дошло до неке грешке и да је морамо отклонити. Наука, међутим, још нема ефикасно средство које би као чаробним штапићем могло да поправи имуни систем онда када је он нарушен, али постоје неке врло ефикасне и потврђене методе за подизање имунитета и ваљало би барем неке од њих усвојити као навику.

Моћ природних састојака

Међу природним производима постоји много оних за које се показало да активирају имуне ћелије, као што су компоненте из алое вере и неких оријенталних биљака. Не треба занемарити ни оне које су нам свакодневно доступне, а представљају праву имунолошку бомбу, попут ненадмашног белог лука. Многи га избегавају због непријатног мириса, али он је заиста најбољи природни антибиотик и одличан борац против инфекција и бактерија, те би га у свежем стању требало конзумирати барем једном недељно.

бели лук за подизање имунитета

Његовом термичком обрадом слаби мирис, али се губи и драгоцен састојак – алицин, који се активира када се бели лук жваће, сецка или гњечи. Како долази до загревања, тако се концетрација алицина смањује, а тиме и лековит потенцијал белог лука. Ипак, боље је користити га и куваног, него га се одрећи у потпуности.

Савет је да га изгњечите 10 минута пре кувања, јер ће тако алицин бити стабилнији при термичкој обради и додајте га јелу пред сам крај кувања.

Од природних састојака одличан борац за имуни систем је и лимун – не само зато што обилује витамином Ц који је добар за имунитет, него због још једне битне карактеристике. Његова киселост (пХ вредност) подстиче развој добрих бактерија у телу и штити га од лоших бактерија и развоја вируса. Можете га свакодневно пити у свеже цеђеном стању, користити за салату, додавати чају…

Треба поменути и гљиве, купус (богат витамином Ц и глутамином), зелени и црни чај, спанаћ (садржи фолат који помаже организму у прављењу нових ћелија и поправци ДНК).

Осигурајте довољан унос протеина

Истраживања су показала да имунолошки систем може бити ослабљен већ при смањеном уноса протеина за свега 25%. Како до тога не би дошло, ваша исхрана мора бити обогаћена висококвалитетним протеинима, попут оних које налазимо у јајима, риби, пилетини и дивљачи.

Моћ да тело окрепи и одбрани од болести има и супа од пилетине и поврћа која обилује антиоксидансима. Пилећа супа позната је као домаћи лек, тера бактерије и вирусе и јача имунитет. У супу можете додати црни и бели лук, шаргарепу, паприку, кромпир. То је витаминска бомба која ће сигурно подстаћи ваш имунолошки систем.

пилећа супа за природно подизање имунитета

Смањите унос слаткиша

Елиминишите шећер из исхране и приметићете позитивне промене у телу. Постаћете енергичнији и мање ћете бити подложни обољењима. Шећер нагло улази у крвоток, нагло подиже ниво шећера, који опет касније нагло пада, а цео тај процес нарушава имунитет.

Смањите унос кафе

Она неоспорно има и нека добра својства (антиоксиданс је, баш као и чоколада), али извлачи воду и минерале из нашег тела. Ако не желите да је се одрекнете, смањите њен унос и обавезно уз шољицу кафе ставите и чашу са водом да надокнадите течност.

Челичите тело

Примена хладноће као једног од метода за јачање организма, у комбинацији са тренинзима који су унапред осмишљени како би се повећала отпорност организма и ткива на штетне утицаје, најчешће се везује за професионалне спортисте. Међутим, криотерапија последњих година доживљава све ширу примену и њена популарност расте. Природне методе за челичење организма су хладан ваздух, купке и поливање хладном водом, ходање по снегу, стављање леда на одређена места или умотавање тела у хладне облоге, потапање дела или целог тела у каду напуњену водом и ледом итд.

 

Како би организам ојачао потребно је на њега деловати физичким факторима, и то понављањем током дужег временског периода. На тај начин се развијају условно-рефлексне везе између надраживача и физиолошких механизама функционалних система, који се активирају да би се прилагодили променљивим условима.

Проводите време на свежем ваздуху

Када ухватите себе да се налазите у затвореној просторији са много људи, изађите мало на свеж ваздух. Ако стално боравите у таквим просторијама, изложени сте великом броју бактерија. Са друге стране, свој имуни систем можете знатно ојачати кратким шетњама и боравком у природи.

природно подизање имунитета

Спавајте довољно

Недовољна количина сна нарушава имунитет. Свако од нас има другачије потребе за сном и зато није могуће дефинисати колико је сати сна идеално. Неким особама је довољно шест, а некима и до 10 сати сна. То зависи и од животне доби, периода године, физичке активности и разних других фактора, али важно је да се добро наспавате.

Не заборавите: Вода је живот

Пијте је у што већим количинама и немојте дозволити да вам тело дехидрира. Жеђ није једини знак да вам недостаје течности. Главобоља је такође један од сигнала да сте дехидрирали. Јутро је доба дана када је ниво токсина у телу највиши и када нашем телу највише недостаје вода. Зато одмах по буђењу, а пре доручка, попите чашу млаке воде и помозите телу да се разбуди и ослободи токсина. Још боље је ако води додате цеђени лимун или ђумбир.