Kako da uzgajate začinsko bilje u stanu – Saveti i ideje

Ništa lepše od nekoliko grančica svežeg začinskog bilja koje će direktno iz vaše bašte završiti u šerpi. O mirisu i da ne govorimo. U njemu je ona najveća razlika između svežih i sušenih začina, ali svakako i u punoći ukusa. Zato oprezno kada ih dodajete jelu, jer daju daleko intenzivniji miris i ukus, pa će vam biti dovoljna sasvim mala količina.

Ali lako ćete već pronaći meru kada dođete do ‘šerpe’ – kako da uopšte uzgajate začinsko bilje ako živite u stanu? 

uzgajanje začinskog bilja

Ako ste u dilemi da li je to uopšte izvodljivo, odgovor je – DA, začinsko bilje odlično uspeva i u saksijama. Prva prednost njihovog uzgajanja u stanu ili na terasi je što ćete ih imati preko cele godine, a osim praktične primene, ono može biti i zanimljiva dekoracija: ukras vaše terase, prozora ili kuhinjskog pulta (gde vam je i bukvalno na dohvat ruke).

O tome kako začinsko bilje može biti ukras vaše kuhinje i na koje načine ga možete organizovati i aranžirati, inspiraciju potražite u našoj galeriji slika malo niže ↓ , a sada još ponešto o samom uzgajanju.

Pored toga što je važno odlučiti se za začinske biljke koje inače koristite u pripremi jela, važno je i da to budu one koje su zahvalne za uzgajanje u malom prostoru, tako da ne morate da brinete da li će uspeti. A to su: bosiljak, ruzmarin, nana (menta), mirođija, origano, peršun, žalfija, majčina dušica, estragon, vlašac… Neke biljke, kao što su origano i nana, mogu se zasaditi u istu saksiju, jer zahtevaju iste uslove – sunce i zemljište puno vlage. I sve ostale nabrojane biljke, izuzev bosiljka, ‘traže’ sunce i toplotu, pa imajte to u vidu kada im budete birali mesto.

uzgajanjezačinsko bilje u stanuzačinsko bilje u stanuzačinsko bilje u stanuzačinsko bilje u stanu

Sa zalivanjem biljčica ne treba preterivati, jer višak vode smanjuje aromatičnost listova, a da bi zadržale lep izgled, potrebno je i redovno potkresivanje, tj. zakidanje vrhova. Kada procvetaju, ako cvetovi nisu dekorativni, otkinite ih zajedno sa vrhom grančice. U slučaju da se odlučite za gajenje na terasi, biljke preko zime treba zaštiti najlonom ili ih uneti u stan.

SAVET PLUS:

Kada nameravate neko začinsko bilje da stavite u jelo, uberite ga u jutarnjim časovima, odnosno kada su mu listovi osunčani. Tada su bogatiji eteričnim uljima, a samim tim i intenzivnijeg mirisa.