Savršen SPA dan kod kuće! I ne, nije samo kupka

To je samo vaš dan kada se opuštate, obnavljate energiju i negujete svoju lepotu. To je dan kada ste sami u kući – možete ga obezbediti, zar ne?

Ne trebaju vam čudni pogledi ukućana i pitanja u stilu, „Šta izvodiš sa tim turbanom na glavi?“ ili, „Zašto nam po celom stanu gore sveće?“ Zato unapred isplanirajte svoj SPA dan kod kuće.

spa dan kod kuće

Evo nekoliko saveta šta sve tog dana možete da uradite za sebe i šta vam je potrebno za savršenu SPA atmosferu u vašem domu.


 

OPUŠTAJUĆA MUZIKA I PRIJATNI MIRISI

Napravite listu relaksirajuće i terapeutske muzike, podesite osvetljenje koje vam prija, a kupatilo i prostoriju u kojoj boravite ispunite mirišljavim svećama i štapićima. SPA tretman je nezamisliv bez aromaterapije koja pozitivno deluje na naše telesno i mentalno zdravlje, jer dovodi do duboke relaksacije. Za smirenje su najbolji mirisi pomorandže i lavande. Jasmin deluje sedativno i antidepresivno, ali i podiže raspoloženje, kao i miris ruže i svi citrusni mirisi.

PRIPREMITE SE ZA KUPKU: SLEDE TUŠIRANJE I PILING TELA

Pre opuštajuće kupke, koja je najbolji deo SPA dana, potrebno je istuširati se i ukloniti nečistoće sa tela. Tom prilikom uradite i blagi piling (nikako grub!), koristeći preparate koji u sebi već sadrže sitne abrazivne čestice, a od pomoći vam može biti i lufa rukavica. Ako ste više za prirodna sredstva, mešavina smeđeg šećera i maslinovog ulja je naša preporuka.

PENUŠAVA KUPKA  I „PARNO KUPATILO“

Ne verujete da od svog kupatila možete napraviti hamam? Dobro, nije baš isti ugođaj, ali je jednako blagotvorno. Zatvorite vrata od kupatila, stavite čep u kadu i pustite vrelu vodu. Kroz par trenutaka naći ćete se u oblaku pare. Sve što treba tada da uradite je da sednete na naslon kade i udišite paru najmanje pet minuta (deset je idealno), a kada se voda prohladi tako da je prijatna za kupanje, ubacite svoju mirišljavu bombicu, kupku ili šta ste već pripremili, dve-tri šake morske soli, sveže latice ruža iii… potopite se!

Ne zaboravite da pripremite čašu nekog lepog vina, čokoladni desert ili drugu omiljenu poslasticu i uživajte narednih 20-tak minuta.

Na kraju se istuširajte mlakom, pa zatim hladnom vodom, a onda i toplom. Ponovite ovaj postupak i završite tuširanje hladnom vodom koja će pospešiti cirkulaciju. Telo bogato namažite hidratantnim mlekom ili kremom.

spa dan kod kuće

SADA JE NAJBOLJE VREME ZA NEGU

Iako su se brčkala u kadi, stopala i šake traže poseban tretman. Zato pripremite u jednu kadicu kupku za stopala, a u drugu, manju, kupku za šake. U vodu stavite i mirišljavu morsku so i ružinu vodicu koja je odlična za omekšavanje grube kože i zanoktica.

Mini SPA pedikir i manikir završite nanošenjem kreme uz masažne pokrete i lakiranjem noktiju.

U poslednjem koraku nege posvetite se svom licu. Najbolje vreme za čišćenje kože lica i nanošenje maske je upravo nakon kupanja i boravka u kupatilu punom pare. A ovo je i najbolje vreme da se udobno smestite i popijete svoju šoljicu kafe dok maska deluje. Možete za to vreme da čitate knjigu ili samo da zatvorite oči i odmarate. Vi najbolje znate šta vam je potrebno.