R kao retorika: Ispravite „francusko R“ u govoru (video)

Glas R je jedan od najsloženijih glasova u srpskom jeziku, a nepravilnost u njegovom izgovoru, rotacizam, jedna od najčešćih govornih mana. Od potpunog izostavljanja, preko zamene drugim glasovima (L, J, W, U…), do distorzije, kada glas R postoji, ali se izgovara nepravilno, da ne kažemo „malo čudno“.

Tipova distorzije postoji više, ali mi ćemo se osvrnuti na „francusko R“ za koje često možemo čuti kako je simpatično, slatko i sl, što osobu koja ga izgovara dodatno demotiviše u nameri da ga ispravi.

 

Nije simpatično – pogrešno je.

Glas R u u srpskom jeziku nastaje tako što vrh jezika dodiruje tvrdo nepce (iza gornjih zuba), pri čemu, potpomognut vazdušnom strujom, treperi. Srednji deo jezika je spušten, a bočne strane prijanjaju uz gornje kutnjake.

Da bi njegov izgovor bio ispravan, potrebno je da vrh jezika zavibrira dva do tri puta.

Kao što možemo da vidimo, za izgovor glasa R potreban je složen rad svih mišića jezika. Nasuprot našem, francusko R nastaje treperenjem zadnjeg dela jezika i mada u srpskom jeziku adekvatno zamenjuje naše R, odnosno ne narušava se razumljivost izgovorenih reči, činjenica je da mnogim slušaocima odvlači pažnju sa izgovorenog, na sam način govora.

Zašto bi ovo moglo da vam predstavlja problem?

Ako ste mlada osoba koja još uvek nije izabrala svoj životni poziv ili pak imate nameru da ga menjate, krajnje je vreme da započnete terapiju ispravljanja izgovora i učvrstite svoje samopouzdanje, jer za određene profesije koje bi mogle da vas zanimaju neophodno je, ili barem poželjno, da govornik ima pravilnu artikulaciju svih glasova. Recimo: vaspitač, učitelj, spiker, voditelj, stručnjak za odnose s javnošću, političar, glumac i sve one profesije koje podrazumevaju javni nastup i za koje biste morali biti jezički kompententni, izražavati se tačno i razgovetno.

Kod terapije odraslih rezultati su isto tako zagarantovani, ali zahtevaju duži vremenski period i veći angažman. Prednost je u tome što odrasli znaju zašto su došli na terapiju i imaju jaku želju da isprave govornu poteškoću, pa rezultati mogu biti dosta dobri i vidljivi već u prva tri meseca.

Za kraj pogledajte harizmatičnu i sugestivnu Nadu Zeković, novinarku i autorku emisije „A kako se kaže“, u epizodi „Ovo vam je R“.