5 stvari koje treba da znate o anticelulit masaži

Razloga za nastanak celulita, odnosno deformiteta kože koji se javljaju usled nagomilavanja masnoće i toksina ispod kože, ima mnogo. Najčešće su to gojaznost, smanjena fizička aktivnost, loša cirkulacija, trudnoća i hormonske promene, genetske predispozicije i dr. Nažalost, ovog estetskog problema nisu pošteđene ni žene koje se mogu pohvaliti idealnom figurom, što govori u prilog tome da je reč o neprijatelju broj jedan većine žena na planeti.

Ako krećete u borbu sa njim, dobro je znati da je i pored sve većeg broja anticelulit tretmana koje saloni nude, ručna masaža usmerena na razbijanje nagomilanih naslaga u potkožnom tkivu i dalje jedna od najdelotvornijih metoda i svakako najprirodniji način da se telo oslobodi toksina. Za slučaj da još uvek imate nekih nedoumica, ovih pet činjenica o anticelulit masaži će vam dati odgovore.

anticel_1

VREME ZA POČETAK

Dok se kod žena u menopauzi tretmani primenjuju bez obzira na trajni izostanak menstrualnog ciklusa, kod žena u reproduktivnom periodu ručne masaže se sprovode u zavisnosti od hormonskih dešavanja.

Odmah po završenoj menstruaciji, odnosno peti ili šesti dan od početka ciklusa započinje serija od deset anticelulit masaža u kontinuitetu, svakodnevno. Kako koncetracija estrogenih hormona u krvotoku žene postepeno raste do ovulacije, tako se ovaj zlatni period koristi za postizanje maksimalnog efekta.

TRAJANJE TERAPIJE

Kada se završi serija od deset tretmana u prvom mesečnom ciklusu, čeka se završetak druge i treće menstruacije i nastavlja se sa desetodnevnim masažama. Zatim se pravi pauza uz praćenje razvoja stanja, pa ukoliko je potrebno tromesečni ciklus se ponavlja. Najčešće, dve do tri serije su sasvim dovoljne kod blažih oblika celulita.

Sam tretman obično traje 30 do 40 minuta, ređe 60, a prvi rezultati su vidljivi već nakon prve serije.

MASAŽA I MODRICE

Iako se ponekad dogodi da se pojave modrice tokom masaže, u suštini to ne bi smelo da se događa. Kvalifikovani maseri znaju da kod svakog novog klijenta moraju da počnu sa najslabijim pritiskom, dok se ne upoznaju sa kožom i ne otkriju da li dobro podnosi intezivne masaže ili ne. Mada se čak i najboljim maserima dogodi da im se klijent požali na bol, uzrok tome je veća prisutnost celulita u potkožnom tkivu. Dakle, osećaj nelagodnosti (nalik razmrdavanju) i blagi bol su normalni, ali oštar bol ni u kom slučaju ne sme biti prisutan tokom tretmana.

anticel_2

VAŽNOST FIZIČKE AKTIVNOSTI

Ukoliko do sada niste bili fizički aktivni, započinjanje anticelulit terapije je pravi trenutak da to promenite. Nikakvi tretmani ne mogu da zamene fizičku aktivnost, jer vežbe ubrzavaju cirkulaciju, podstiču izbacivanje toksina i sagorevaju masti. Zato su apsolutni preduslov za lečenje celulita. Trenirajte tri puta nedeljno, hodajte po pola sata, izbegavajte lift i naravno, korigujte ishranu.

KADA MASAŽA NIJE PREPORUČLJIVA

Ako imate bilo kakav problem sa venama, najbolje je da potražite drugi način da se rešite celulita jer anticelulit masaža kod proširenih vena može imati negativne propratne efekte, te izazvati pogoršanje stanja. Isto važi i za kapilare, a u nekim slučajevima čak i primena preparata protiv celulita može da dovede do pogoršanja ispucalih kapilara.

Anticelulit masaža tokom trudnoće i nakon porođaja, u periodu dojenja, takođe nije preporučljiva.