Kada si tako pametan, zašto nisi bogat? Za uspeh važnija ličnost od inteligencije

Koliko su naša ličnost i karakter važni, a nekada i presudni, potvrđuje rezultat nedavne studije prema kome ličnost ima veći uticaj na profesionalni uspeh nego inteligencija.

U kojoj ste grupi – onoj koju ovaj podatak raduje ili zabrinjava? U nastavku govorimo o tome da li je ljudima sa “lošom podlogom” zapečaćena sudbina, na čemu se zasniva razvoj ličnosti, šta nam taj proces donosi i koje aktivnosti nam pomažu da izvučemo ono najbolje iz sebe.

 

DA LI SMO VEĆ FORMIRANE LIČNOSTI ILI TAJ PROCES TRAJE DOŽIVOTNO?

Nauka je saglasna da je ličnost ono što oblikuje našu individualnost, ali kada je u pitanju razvoj ličnosti, teorije i mišljenja se razlikuju. Na biološkoj osnovi, koja nam je data rođenjem, ličnost se menja i razvija pod uticajem socijalnih faktora: porodice – kao najvažnijeg činioca, škole, vršnjaka, zatim kulture, društvenog sistema itd.

razvoj ličnosti

Aktivnost pojedinca je ono što se često navodi kao treći faktor razvoja ličnosti, ali ne postoji usaglašenost oko teorije doživotnog razvoja. Naime, poznato je da je tvorac psihoanalize Sigmund Frojd zastupao tezu po kojoj se najvažnije osnove ličnosti formiraju do pete godine života, pa mu se često zameralo da je takvim shvatanjima čoveka stavio u bespomoćan položaj iz koga, vođen unutrašnjim silama, on praktično i nema nikakav uticaj na svoj životni put.

To je prilično pesimistično, ali ako odlučimo da prihvatimo teoriju po kojoj je ličnost i u odraslom dobu moguće menjati u izvesnoj meri, onda je potrebno fokusirati se na ono što je već u nama i to razvijati.

 

TRI STUBA RAZVOJA LIČNOSTI

Ako ste se do sada više uzdali u svoju inteligenciju nego ličnost, ne brinite, ona je i dalje podjednako važna. Osoba čiji je IQ 80 neće moći da obavlja poslove koje osoba sa IQ-om 180 obavlja sa lakoćom. Međutim, ono na šta želi da nam ukaže Džejms Hekman, jedan od istraživača u pomenutoj studiji američke Nacionalne akademije nauka (NAS), jeste da mnogi inteligentni ljudi ne uspevaju da se probiju na tržištu rada samo iz razloga što im nedostaju neke socijalne veštine. Na primer, tokom intervjua za posao zauzimaju zatvoren ili neljubazan stav.

Možda ste se i sami našli u prilici da vas neko od poznanika pita kako je moguće da vi tako pametni niste uspeli da izgradite uspešnu karijeru. Odgovor je da niste dovoljno, ili možda uopšte, radili na razvoju svoje ličnosti, oslanjajući se isključivo na sirovu inteligenciju koja u poslovnom svetu nije dovoljna za uspeh.

Razvoj ličnosti je deo sazrevanja našeg karaktera, pa iako su neke lične osobine statične ili teško promenljive, mi ih neprekidnim radom na sebi možemo oblikovati. Taj rad nije uvek ugodan (možemo ga uporediti sa bilo kojim drugim radom u teškim uslovima), a za postizanje rezultata trebaće nam tri stuba:

 • SAMOPOZNAVANJE – Svest o tome ko ste, šta vas karakteriše, po čemu ste jedinstveni, šta su vaši talenti, kakav vam je temperament, šta vas čini snažnim i slabim… Praktično sve ono što je deo vas i vašeg karaktera od rođenja do danas. Popularni testovi ličnosti su veoma korisni, ali i iskreno mišljenje bliskog okruženja. Važno je samo da ovu analizu uradite bez ikakvog vrednovanja – objektivno i trezveno.
 • SAMOPRIHVATANJE – Ovo zvuči pomalo kontradiktorno, jer razvoj ličnosti ne prihvata status kvo. Ipak, pre nego što započnemo proces promene veoma je važno da volimo i prihvatimo trenutnu verziju sebe. Cilj promene nije da postanete neko drugi, nego da dobijete najbolju verziju sebe koristeći ono što je već u vama. Oni koji to ne učine, suočiće se sa mehanizmom samoodbrane.
 • SAMOTRANSFORMACIJA – Ovde počinje stvarni razvoj, a od presudnog značaja je imati konkretan cilj, odnosno imati na umu u kom pravcu želite da se vaša ličnost razvija. Sam proces promene zahteva snažnu volju, hrabrost i disciplinu, jer je potrebno nekoliko nedelja, pa i meseci dok primetite prve razlike u svom ponašanju i dosadašnjim navikama.

Naravno, sva tri stuba uslovljavaju jedan drugi.

razvoj ličnosti

RAZVOJ LIČNOSTI NIJE BEZBOLAN

Nemački kancelar Helmut Šmit bio je poznat pragmatičar i realista, pa njegova cinična izjava da bi onaj ko ima vizije trebao da poseti lekara, ima svoje uporište. Za razvoj ličnosti ipak nam je potrebna ta vizija, odnosno neka idealna slika sebe u granicama naših mogućnosti. Šta to znači? Znači da slika koju stvaramo o sebi u budućnosti mora biti realna. Ne možete od kamenog bloka veličine dva kubna metra isklesati loptu prečnika pet metara.

Razvoj ličnosti nije proces koji čini čuda i pretvara nas u nekog drugog, zato uvek sa sobom nosi bolne spoznaje i “neželjene efekte”:

 • Upoznaćete tamne strane svoje ličnosti.
 • Otkrićete svoje lične granice.
 • Nailazićete na odbacivanje.
 • Možda ćete izgubiti neke prijatelje koji ne rade na sebi.
 • Steći ćete veće samopoštovanje, ali ćete postati i teži drugim ljudima koji to ne prepoznaju kao vrednost.

KAKO ISKORISTITI LIČNI POTENCIJAL? 

Nakon toliko teorije, konačno dolazimo i do prakse. Kada ste uradili skener svoje ličnosti, odredili svoje mogućnosti i cilj kome težite, vreme je da napustite zonu komfora i uskočite u bazen izazova. Evo nekih dobrih prilika za to:

 • PROJEKTNI RAD – Bilo poslovni ili privatni, rad na projektima je idealan način da razvijate svoju ličnost. Projekti gotovo nikada nemaju linearnu putanju, pa ćete radeći na njima naučiti da upravljate stresom i ličnim frustracijama, da rešavate sukobe, da u nepredviđenim situacijama reagujete brzo itd. Ukratko, rastete zajedno sa projektom i razvijate veštine koje će vam sutra biti od pomoći u rešavanju drugih životnih problema.
 • VOLONTERSKI RAD – Volontiranje je humana aktivnost i sama po sebi je dobra, ali u isto vreme nosi i rizik eksploatacije. To znači da ćete dobiti priliku da naučite kada i gde treba da postavite granicu, da kažete “ne” i da samostalno upravljate svojim vremenom.
 • HOBI I SPORTSKA AKTIVNOST – Ne mora to biti takmičarski sport, dovoljno je što ćete sebi postaviti ciljeve i biti u prilici da merite svoj napredak. Naučićete šta vas motiviše i daje vam snagu, a šta ne, da izdržite kada je teško, da mentalno ostanete jaki i onda kada gubite ili ne postižete željene rezultate. Dakle, kroz ovakav vid aktivnosti trenirate svoju izdržljivost, samokontrolu, motivaciju i odbacujete frustracije.
 • MEĐUNARODNO ISKUSTVO – Svaki dodir sa drugom kulturom i društvenom sredinom je dragocen za razvoj ličnosti. Takva vrsta iskustva od nas zahteva mnogo, ali mnogo i daje. Ne samo što ćete biti prinuđeni na fleksibilnost, koja je u poslovnom svetu jedna od najcenjenijih osobina, nego ćete vežbati i svoju toleranciju i učiti kako da prihvatite drugačiji način rada i razmišljanja.

Nakon jednog perioda u kome ćete zabeležiti brzi napredak, očekujte recidiv. To je normalno. Poželećete da odustanete i da se vratite starim navikama, ali izdržite taj mali pad, jer samo kroz ponavljanje se usvaja navika. Praksa, praksa i praksa, dok stari obrazac ponašanja u potpunosti ne zamenite novim.

Upamtite, zrelu ličnost karakterišu mentalna snaga, veština rešavanja problema i upravljanja krizom, ali i visok stepen zadovoljstva sopstvenim životom. Stoga, razvoj ličnosti ne doprinosi samo napretku u karijeri, nego svim oblastima života.

 

PRE NEGO ŠTO ODETE:

Komentariši

Top