Пикантно мексичко предјело: Нацхос у три укусне верзије

Наћоси су неизоставни специјалитет мексичке кухиње и једно од омиљених предјела у овој земљи. Хрскави, лагани и богатог укуса, припремају се брзо, а још брже нестају са стола. У својој основној верзији долазе као кукурузни тортиља чипс са топивим сиром и љутим папричицама јалапено, мексичког порекла, а на њу се по укусу и жељи додају месо, поврће и разни зачини. Важно је само не претерати са количином умака и сосева, јер тортиља треба да остане хрскава. И да, одложите прибор, јер се ово предјело једе прстима.

Ми вам доносимо три рецепта за надеве које ћете волети и за које сигурно имате све потребне састојке.

 

НАЦХОС СА ПОВРЋЕМ

наћоси

Нарендајте качкаваљ или други топиви сир, кукуруз извадите из течности и оцедите, а остало поврће исецкајте (маслине на колутиће, а лук и чери на ситније коцке). У чинији помешајте сво поврће и зачините га по укусу, па половину тортиља чипса поређајте на плех и поспите са пола количине поврћа и пола количине сира. Затим то поновите са преосталим чипсом, поврћем и сиром и ставите у рерну коју сте загрејали на 200°Ц, на 10-так минута, тачније, док се сир не истопи. Када се прохлади, на средину ставити две кашике киселе павлаке и сервирати.

НАЦХОС СА МЛЕВЕНИМ МЕСОМ

наћоси

Лук исецкајте ситно и пропржите на уљу, па додајте млевено месо, со и биљни зачин (вегету) по укусу. У једној чинијици помешајте чили у праху и оригано са малом количином воде, па мешавину зачина додати млевеном месу и оставити да се крчка уз повремено мешање, а на самом крају умешати рендани сир. Када је месо готово, прелити са њиме тортиља чипс који сте поређали на тањир и одгоре ставити чили сос и киселу павлаку. По жељи декорисати са свежим першуном или младим луком.

НАЦХОС СА ЈУНЕТИНОМ

наћоси

Јунетину исеците на коцкице и пропржите на малој количини уља. Пред крај пржења ставите зачине по укусу: со, биљни зачин, бибер… па када је готово распоредите по тортоља чипсу који сте послагали на плех и одгоре поспите нарендан сир. Ставите у рерну загрејану на 200°Ц док се сир не истопи и за то време припремите поврће: исецкајте парадајз на коцкице и одстраните средишњи део са семенкама, љуту зелену папричицу и млади лук. Када сте тортиље са месом и сиром извадили из рерне, поспите одгоре са поврћем и пре сервирања ставите једну-две кашике киселе павлаке на средину.