Pikantno meksičko predjelo: Nachos u tri ukusne verzije

Naćosi su neizostavni specijalitet meksičke kuhinje i jedno od omiljenih predjela u ovoj zemlji. Hrskavi, lagani i bogatog ukusa, pripremaju se brzo, a još brže nestaju sa stola. U svojoj osnovnoj verziji dolaze kao kukuruzni tortilja čips sa topivim sirom i ljutim papričicama jalapeno, meksičkog porekla, a na nju se po ukusu i želji dodaju meso, povrće i razni začini. Važno je samo ne preterati sa količinom umaka i soseva, jer tortilja treba da ostane hrskava. I da, odložite pribor, jer se ovo predjelo jede prstima.

Mi vam donosimo tri recepta za nadeve koje ćete voleti i za koje sigurno imate sve potrebne sastojke.

 

NACHOS SA POVRĆEM

naćosi

Narendajte kačkavalj ili drugi topivi sir, kukuruz izvadite iz tečnosti i ocedite, a ostalo povrće iseckajte (masline na kolutiće, a luk i čeri na sitnije kocke). U činiji pomešajte svo povrće i začinite ga po ukusu, pa polovinu tortilja čipsa poređajte na pleh i pospite sa pola količine povrća i pola količine sira. Zatim to ponovite sa preostalim čipsom, povrćem i sirom i stavite u rernu koju ste zagrejali na 200°C, na 10-tak minuta, tačnije, dok se sir ne istopi. Kada se prohladi, na sredinu staviti dve kašike kisele pavlake i servirati.

NACHOS SA MLEVENIM MESOM

naćosi

Luk iseckajte sitno i propržite na ulju, pa dodajte mleveno meso, so i biljni začin (vegetu) po ukusu. U jednoj činijici pomešajte čili u prahu i origano sa malom količinom vode, pa mešavinu začina dodati mlevenom mesu i ostaviti da se krčka uz povremeno mešanje, a na samom kraju umešati rendani sir. Kada je meso gotovo, preliti sa njime tortilja čips koji ste poređali na tanjir i odgore staviti čili sos i kiselu pavlaku. Po želji dekorisati sa svežim peršunom ili mladim lukom.

NACHOS SA JUNETINOM

naćosi

Junetinu isecite na kockice i propržite na maloj količini ulja. Pred kraj prženja stavite začine po ukusu: so, biljni začin, biber… pa kada je gotovo rasporedite po tortolja čipsu koji ste poslagali na pleh i odgore pospite narendan sir. Stavite u rernu zagrejanu na 200°C dok se sir ne istopi i za to vreme pripremite povrće: iseckajte paradajz na kockice i odstranite središnji deo sa semenkama, ljutu zelenu papričicu i mladi luk. Kada ste tortilje sa mesom i sirom izvadili iz rerne, pospite odgore sa povrćem i pre serviranja stavite jednu-dve kašike kisele pavlake na sredinu.