Letnji makeup: Saveti stručnjaka za tip-top celodnevnu šminku

Neko zbog prirode posla, neko za posebne događaje kojih je leti na pretek, ali je mnogo i onih žena koje prosto uživaju u svakodnevnom šminkanju i ne odustaju ni na +40. Bravo za istrajnost!

Napor ili zadovoljstvo, ali sve se susrećemo sa istim problemom na visokim temperaturama: topljenje šminke. Zato vam prenosimo savete makeup stručnjaka kako da sve ostane na svom mestu i to više sati.

letnji makeup

PILING PRE SVEGA

To može biti i piling koji uobičajeno primenjujete najmanje jednom nedeljno, ali profesionalci imaju još jednu foru. Naime, pre svakog šminkanja supermodela za slikanje, rade im dermaplaning. Sigurno ste čuli za ovaj beauty trend iz Amerike koji je šokirao žene širom sveta. Reč je o kozmetičkom postupku kojim se sa kože lica skida izumrli sloj ćelija, ali i sitne dlačice. Naravno, to ništa ne bi bilo čudno da se ovaj postupak ne izvodi skalpelom, zbog čega je odmah prozvan „brijanje lica“. Ono što šminkeri ističu kao njegovu glavnu prednost, jeste glatka koža na koju šminka savršeno prijanja, a lice dobija onaj lutkast izgled.

SAMO KOREKTOR

Ako je moguće. A to znači da je za one srećnice sa lepim tenom preporuka šminkera da tokom leta koriste samo kremasti korektor ispod očiju i na kritičnim mestima, kako bi postigle ujednačen ten. Ništa prajmeri, ništa puderi.

„MA, NIGDE BEZ PUDERA!“

Ok, ok, barem smo pokušali. Ako je to ipak nemoguće i vaše lice zahteva više, onda samo napred, ali šminkeri podsećaju da u tom slučaju nikako ne preskačete prajmer. Njegova uloga je da pripremi kožu za puder, da je zagladi, popuni pore i prikrije nepravilnosti, a većina njih je formulisana tako da i matira kožu, pa će vam obezbediti dugotrajnu postojanost kompletnog makeup-a na visokim temperaturama. Važno je da podloga bude što laganija, svilenkaste teksture i da u potpunosti odgovara boji vašeg tena. Dobra solucija su i BB kreme.

Kao završnica dolazi transparentni puder u prahu koji je definitivno najbolji izbor za leto i jedan od omiljenih proizvoda šminkera. Ako niste sigurni o kakvom proizvodu je reč, kao što mu i ime kaže, ovaj puder je proziran i svrha mu je da fiksira ostatak šminke i matira T-zonu.

Neka vas ne brine bledunjav izgled lica nakon njegovog nanošenja, jer će se za kratko vreme prilagoditi boji vaše kože.

Puder u kamenu bi nakon par sati na vašem licu stvorio onaj smešan efekat maske, naročito u pogrešno odabranoj nijansi, ali sa transparentnim puderom u prahu to vam se ne može desiti.

letnji makeup

PRIRODNE NIJANSE ZA OČI

Senke je najbolje birati u teksturi koja dobro prijanja na kapke – recimo u stiku. One u kamenu, koje najčešće koristimo, najmanje su postojane. Što se boja tiče, šminkeri za leto preporučuju široku paletu nude nijansi. Ako se i dogodi da zbog visoke temperature dođe do njenog nakupljanja u prevojima kapaka, svakako će biti manje primetno od tamno sive ili ljubičaste.

VODOOTPORNE FORMULE

Ako na sredini dana ne želite da izgledate kao rakun, proizvodi za oči, poput ajlajnera i maskare, moraju biti vodootporni.

ŠTO JE SIGURNO – SIGURNO JE: FIKSATOR ŠMINKE

Ne insistira se na njegovoj upotrebi, naročito ne svakodnevnoj, jer ako ste ispoštovali savete sa početka i naneli dobru bazu, vaša šminka će biti postojana. Međutim, sprej koji dolazi kao završnica dodatno produžava njenu trajnost i zadržava sve na svom mestu, pa ako se spremate za neki poseban događaj sigurno će vam biti od pomoći.

PAPIRIĆI ZA MATIRANJE KAO SPAS

Prvensteno namenjeni masnoj i kombinovanoj koži za upijanje viška sebuma, ali u letnjim danima su spas za sve dame koje praktikuju šminkanje. U malom pakovanju i zgodni za nošenje u torbici, za čas će pokupiti sav sjaj sa vašeg lica, ako do toga dođe.