HPV infekcija i kondilomi: Najčešća pitanja i odgovori

Nakon saznanja da ste inficirani HPV-om (humani papiloma virus), javljaju se brojne nedoumice i strahovi. Kondilomi su samo jedna od neprijatnosti koja ga prati i u vidu koje se najčešće manifestuje, a s obzirom da postoji preko 100 tipova ovog virusa, pacijente muče i druga pitanja.

 

Da li su kondilomi isključivo povezani sa HPV infekcijom?

Na koži mogu postojati i izrasline nalik bradavicama, koje se golim (i neiskusnim) okom mogu zameniti sa kondilomima, međutim, ukoliko je pregledom ustanovljeno da se radi o kondilomima, tada nema sumnje da su oni uzrokovani humanim papiloma virusom. Ako ste nakon uklanjanja kondiloma radili tipizaciju virusa, a rezultati testa su negativni, to ne znači da niste bili u kontaktu sa HPV-om. Tipizacija se uglavnom radi na sojeve HPV-a visokog rizika, jer su ti sojevi potencijalno kancerogeni, dok su uzročnici kondiloma upravo sojevi niskog rizika, što objašnjava zašto je rezultat brisa negativan.

Eto, saznali ste i jednu dobru vest – tipovi virusa koji izazivaju kondilome ne izazivaju rak grlića materice, mada je moguća simultana infekcija sa više tipova HPV-a.

HPV i trudnoća

Da li je tačno da HPV zauvek ostaje u organizmu?

Zdrav imunološki sistem će pobediti virus, ali teško je prognozirati kada on prestaje da bude zarazan. Stručnjaci ne znaju da li virus nestaje iz organizma ili se samo smanjuje do nivoa da se ne može detektovati, te tako ‘uspavan’, u nekom trenutku života (usled pada imuniteta) ponovo može uzrokovati pojavu kondiloma. 

Da li prisustvo HPV-a visokog rizika znači sigurnu pojavu karcinoma grlića materice?

Rak grlića materice je jedna od retkih malignih promena kod kojih se zna šta ga izaziva. Izaziva ga Humani papiloma virus, odnosno serotipovi sa izraženim onkogenim potencijalom. DA – za nastanak raka grlića materice je neophodno prisustvo HPV-a. Karcinom grlića materice se razvija isključivo pod uticajem HPV-a, ali NE – prisustvo HPV-a ne mora usloviti pojavu karcinoma.

Nema karcinoma grlića materice bez HPV-a, ali ima HPV-a bez onkološkog ishoda.

zaštita od kondiloma

Da li se HPV može preneti putem ruku ili oralnog seksa?

Polno prenosivi put je najčešći put prenošenja. Putem oralnog seksa HPV se može preneti u usnu šupljinu, ali to se dešava izuzetno retko i obično su to osobe oslabljenog imunološkog sistema (HIV pozitivni bolesnici, osobe s transplantiranim organima ili nekom imunološkom bolešću). Putem ruku nije moguće preneti virus, s obzirom da su različiti HPV tipovi koji su specifični za kožu (ruke) i sluznicu (polne organe).

Takođe, medicinskim priborom kao što su rukavice i instrumenti, upotrebljavanjem zajedničkih peškira, toaleta – nije moguće dobiti HPV.

Šta se može preduzeti u sprečavanju ponovnog nastanka kondiloma?

Zdrav imuni sistem najviše pomaže u sprečavanju budućih pojavljivanja kondiloma. Za one koji su imali genitalne bradavice, lekari preporučuju i posebne dodatke u ishrani koji ojačavaju imuni sistem. Pored toga, važan je i oprezan odabir partnera i obavezno korišćenje zaštite prilikom svakog odnosa. Većina polno aktivne populacije je u kontaktu sa HPV-om i većina ima znake prolazne infekcije koja ne izaziva simptome, zbog čega i ne znaju da su zaraženi, tj. potencijalni prenosioci virusa. Već nakon jednog nezaštićenog polnog odnosa sa zaraženim partnerom, rizik od infekcije se povećava za 50%.