Hollandaise sauce: Savršen preliv za meso i povrće

Holandski sos je klasičan fini preliv za razne vrste jela: kuvano povrće, meso, ribu, poširana jaja… I nije rezervisan samo za ekskluzivne restorane, kao što mnogi misle. Možete ga napraviti i sami, mada je njegova priprema pomalo delikatna i često zna da krene po zlu. Ali uz naše savete i recept ‘korak po korak’, sigurno nećete pogrešiti.

Prvi savet koji ćemo vam dati je da odmah pripremite sve sastojke i stavite ih na dohvat ruke, jer za savršeni holandski sos svaka sekunda može biti važna. Trenutak nepažnje i – gotovo!

SASTOJCI:
  • 250 g putera
  • 4 žumanceta
  • 50 ml belog vinskog sirćeta
  • 100 ml belog vina
  • 6 zrna bibera
  • 1 kašika usitnjenog vlašca
  • 1-2 kašike soka od limuna (po želji)
  • so, biber

 

PRIPREMA:
Korak 1

U jednu posudu sipajte belo vino, belo vinsko sirće, biber u zrnu i usitnjen vlašac. Sve zajedno kuvajte na laganoj vatri, dok ne ostane samo trećina tečnosti. Sklonite sa šporeta, procedite i ostavite da se skroz ohladi.

Korak 2

Rastopite puter na laganoj vatri i ostavite ga na toplom.

Korak 3

Sos se kuva na pari, pa je za to potrebno pripremiti dve posude. U jednu naspite malo vode, a na nju ćete staviti posudu za mešanje koja ne sme da dodiruje vodu. Takođe, vodite računa da voda ne ključa, nego da bude dovoljno zagrejana kako bi strujala para.

U posudi za mešanje dobro ulupajte žumanca sa pripremljenim vinom i vinskim sirćetom, dok ne dobijete penastu masu. Zatim stavite na paru i uz stalno energično mešanje (ne smete prestajati sa mešanjem kako žumanca ne bi počela da se kuvaju), dosipajte malo-po malo rastopljenog putera dok se svi sastojci ne sjedine i masa ne postane ujednačena i glatka, nalik majonezu.

Korak 4

Kada je sos gotov, sklonite ga sa pare i dodajte so i biber po ukusu. Ako volite kiseliji umak, slobodno dodajte i jednu do dve kašike soka od limuna i sve još jednom dobro promešajte.

Služiti toplo kao preliv raznim jelima.

DODATNI SAVETI:
  • Ako primetite tokom kuvanja da je sos postao mnogo gust, možete ga razrediti sa malo vode.
  • Sos se zgušnjava kako se hladi, zato se servira dok je vruć. Najbolje je da uvek prvo pripremite jelo i ostavite ga na toplo, a onda kuvate sos.
  • Holandski sos se ne podgreva, jer time gubi svoju penušavu strukturu. Rešenje je da ga pripremate u malim količinama.