Holandski sos je klasičan fini preliv za razne vrste jela: kuvano povrće, meso, ribu, poširana jaja… I nije rezervisan samo za ekskluzivne restorane, kao što mnogi misle. Možete ga napraviti i sami, mada je njegova priprema pomalo delikatna i često zna da krene po zlu. Ali uz naše savete i recept ‘korak po korak’, sigurno nećete pogrešiti.
Prvi savet koji ćemo vam dati je da odmah pripremite sve sastojke i stavite ih na dohvat ruke, jer za savršeni holandski sos svaka sekunda može biti važna. Trenutak nepažnje i – gotovo!
SASTOJCI:
- 250 g putera
- 4 žumanceta
- 50 ml belog vinskog sirćeta
- 100 ml belog vina
- 6 zrna bibera
- 1 kašika usitnjenog vlašca
- 1-2 kašike soka od limuna (po želji)
- so, biber
PRIPREMA:
Korak 1
U jednu posudu sipajte belo vino, belo vinsko sirće, biber u zrnu i usitnjen vlašac. Sve zajedno kuvajte na laganoj vatri, dok ne ostane samo trećina tečnosti. Sklonite sa šporeta, procedite i ostavite da se skroz ohladi.
Korak 2
Rastopite puter na laganoj vatri i ostavite ga na toplom.
Korak 3
Sos se kuva na pari, pa je za to potrebno pripremiti dve posude. U jednu naspite malo vode, a na nju ćete staviti posudu za mešanje koja ne sme da dodiruje vodu. Takođe, vodite računa da voda ne ključa, nego da bude dovoljno zagrejana kako bi strujala para.
U posudi za mešanje dobro ulupajte žumanca sa pripremljenim vinom i vinskim sirćetom, dok ne dobijete penastu masu. Zatim stavite na paru i uz stalno energično mešanje (ne smete prestajati sa mešanjem kako žumanca ne bi počela da se kuvaju), dosipajte malo-po malo rastopljenog putera dok se svi sastojci ne sjedine i masa ne postane ujednačena i glatka, nalik majonezu.
Korak 4
Kada je sos gotov, sklonite ga sa pare i dodajte so i biber po ukusu. Ako volite kiseliji umak, slobodno dodajte i jednu do dve kašike soka od limuna i sve još jednom dobro promešajte.
Služiti toplo kao preliv raznim jelima.
DODATNI SAVETI:
- Ako primetite tokom kuvanja da je sos postao mnogo gust, možete ga razrediti sa malo vode.
- Sos se zgušnjava kako se hladi, zato se servira dok je vruć. Najbolje je da uvek prvo pripremite jelo i ostavite ga na toplo, a onda kuvate sos.
- Holandski sos se ne podgreva, jer time gubi svoju penušavu strukturu. Rešenje je da ga pripremate u malim količinama.
Ostavi komentar