6 taktičkih ODGOVORA za kontrolisanje sastanka

Činjenica je da onaj ko postavlja pitanja ima kontrolu nad razgovorom, ali nekada se morate naći i u ulozi onoga ko veći deo sastanka odgovara na njih. Ako i tada uspete da zadržite sastanak u svojim rukama i odgovorima usmerite razgovor na svoje ciljeve, možete se smatrati pravim poslovnim maherom.  

Za one koji još uvek nisu stekli tu veštinu, otkrivamo koja su to „klizava“ pitanja na kojima mnogi padaju i kako da taktički odgovorite na njih.

kontrolisanje sastanka

Pitanje na koje ne znate odgovor

Ako ima direkte veze sa temom o kojoj govorite, važno je da ne vrdate i ne dajete površne odgovore. Iskreno recite da ne znate, ali jasno stavite do znanja da ćete se potruditi da saznate i što pre dostavite traženu informaciju. Tako ćete ostaviti utisak iskrene i profesionalne osobe i učvrstiti svoju poziciju autoriteta.

Pitanje o strogo poverljivoj informaciji

Odgovor da niste kompetentni da dajete takve informacije nije poželjan. Umesto toga objasnite razloge poverljivosti i pripišite ih politici kompanije, privatnosti, zaštiti od konkurencije ili nekom drugom opravdanom razlogu.

Pitanje koje izlazi iz okvira teme sastanka

Na ovakvo pitanje najbolje je odgovoriti kratko i direktno. Možete reći da to nije tema sastanka, ali sasvim je u redu da kažete i kako o tome imate neka saznanja o kojima možete prodiskutovati drugom prilikom ili kada se sastanak završi, ako za to bude vremena. Ostavićete utisak nepokolebljive osobe koja zna zašto je tu gde jeste.

Pitanje koje zahteva predviđanje budućih događaja

Nikada nemojte davati prognoze za budućnost, jer vam se to kasnije može obiti o glavu. Ljudi ovakve lične ocene često koriste kao neku vrstu obećanja, a vi svakako niste Nostradamus da biste znali kako će se posao u budućnosti odvijati. Eventualno ponovite kakvi su planovi kompanije.

Pitanje vezano za neki propust ili grešku

Krivicu u suštini nikad ne priznajemo, osim ako nije lične prirode. Kada postoji opravdana krivica u poslovnom odnosu, a nije lične prirode, poželjno je koristiti amortizaciju u odgovoru. Ponovite pitanje, složite se, ali nemojte izostaviti ni neke činjenice koje opravdavaju nastalu situaciju.

Pitanje koje je očigledna provokacija

Uspostavite čvrst kontakt očima i odgovorite osobi koja je postavila pitanje kratko i odsečno. Ne ulazite u polemiku i dokazivanje bilo čega i ne dozvolite da vas provokacija izbaci iz takta. Oni koji postavljaju pitanja imaju različite motive, od namere da dođu do željenih informacija, do zlonamernih pokušaja da zbune i isprovociraju sagovornika.