Grčka salata: Vitaminska bomba i osveženje, a ovi sastojci je čine još boljom

Leto i grčka salata su nerazdvojan par. Podseća nas na sliku male slatke grčke taverne sa plavim stolovima, a na stolu tradicionalni specijalitet i, pa kako, nego hladna i sveža grčka salata.

Mediteranska kuhinja je izvor zdravlja i sinonim za dugovečnost, a u porciji ove tradicionalne salate jedne od mediteranskih zemalja, nalazi se prava vitaminska bomba. Za njen bogat i pun ukus zaslužni su najviše masline i feta sir, pa može biti i kompletan obrok za one koji su na dijeti, ali ako joj tražite „druga“, onda je to bez sumnje meso sa roštilja.

grčka salata

UMEŠALI SMO PRSTE U ORIGINALAN RECEPT – SADA JE JOŠ BOLJA!

Grčka salata je popularna u celoj Evropi, ali ni drugi narodi nisu odoleli da joj na osnovne sastojke dodaju neke namirnice specifične za svoje podneblje. Tako će vam u Nemačkoj i Francuskoj biti servirana grčka salata sa ljutim papričicama, dok je na drugim kontinentima ona samo nešto što tek podseća na mediteran.

Šta vam je potrebno? 

Originalan recept (količine namirnica možete menjati):

  • 400 g paradajza
  • 1 krastavac
  • 1 crveni luk
  • 1 šolja crnih maslina bez koštica
  • 1 zelena paprika
  • 200 g feta sira
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • suvi origano i so po ukusu

PLUS:

  • 1 kašičica meda
  • 2 kašike svežeg limunovog soka
  • 1 čen belog luka
  • 1/4 šolje svežeg kapara

Paradajz, krastavac i zelenu papriku iseckajte na krupnije kocke, crveni luk na sitne, pa zajedno sa celim maslinama stavite u jednu činiju. U zasebnoj posudi pomešajte maslinovo ulje, med, limunov sok, usitnjen beli luk, kapar, origano i so, a onda sjedinite sa povrćem i sve dobro promešajte. Odgore stavite krišku feta sira ili, ako više volite, isecite ga na kockice ili izdrobite i pomešajte sa povrćem.

Salatu držite u frižideru do posluženja.