Tradicionalna indijska pića za letnje rashlađenje

Da li vas je nekada zanimalo kako se rashlađuju ljudi na drugim krajevima sveta? Indiji, na primer. Misli su nam danas u ovoj fascinantnoj zemlji i zanimalo nas je koja su to tradicionalna pića sa kojima se Indijci osvežavaju na tropskim vrućinama.

Indija je zemlja bogata začinima, raznim biljkama i voćem („zemlja manga“), a mnogi od njih su karakteristični samo za određenu oblast, pa ne čudi što svaka regija Indije ima svoje popularno piće.

Sokovi, šerbeti, milkšejkovi… Hajde da vidimo šta je to najpopularnije.

https://www.instagram.com/p/BL0mZx3gLl_/?tagged=jigarthanda

JIGARTHANDA

Jigar – srce i thanda – hladno ili u bukvalnom prevodu „hladno srce“ je nešto između ledenog deserta i napitka, a potiče iz grada Maduraja gde je veoma popularan. Bazira se na kondenzovanom mleku sa smolom bademovog drveta, ružinim sirupom i domaćim kremom, a na kraju dolazi kugla sladoleda.

indijska pića - lassi

LASSI

Veoma popularno piće na severu Indije. Pravi se od jogurta, a postoje razne varijacije dodataka, pa može biti i sladak i slan: mango, papaja, ružina vodica, kardamon u prahu, šafran, crna so, kim u prahu, listovi mente…

indijska pića - panakam

PANAKAM

Osvežavajući napitak koji se tradicionalno vezuje za praznik Ram Navaratri, kada hindusi proslavljaju rođendan boga Rame, ali se pije celog leta. Njegova priprema nije komplikovana – pokušajte.

  • Na 1 l vode stavite 50 g smeđeg šećera i ostavite da se rastopi
  • 1 kašičica kardamona u prahu, 1/2 kašičice đumbira u prahu i sok od jednog limuna
  • Po želji, u napitak na kraju možete stavite listiće mente i ostavite da se rashladi pre služenja

Osim što osvežava i rashlađuje, panakam je i veoma zdravo piće.

indijska pića - sambaram

SAMBARAM

Ovo popularno piće je najprostije rečeno mlaćenica (buttermilk) uz dodatak đumbira u prahu i vrlo malu količinu fino usitnjene zelene čili paprike i luka koji daje divan ukus.

indijska pića - Aaam ka panna

AAM KA PANNA

Savršeno osveženje i veoma ukusno piće od kuvanog ili pečenog manga. U Indiji je pravi spas od vrućina, a pravi se tako što se sirov mango kuva sa ljuskom 30-40 minuta ili peče u mikrotalasnoj rerni 3-4 minuta dok ne omekša, a onda se od njega napravi pire u koji se, kada je rashlađen, dodaju začini (crni biber, kardamon…), običan ili smeđi šećer (od smeđeg šećera će poprimiti malo tamniju boju) i na kraju se preliva vodom. Služi se hladan, sa ledom i listićima mente.