To je i dalje voda, ali mnooogo bolja od obične! Pošto je voda sa voćem i biljem postala pravi trend (zbog onog šarenog momenta), verujemo da će se uskoro regularno naći na proslavama dečijih rođendana, pa i letnjih zabava za odrasle, jer zaslužuje da stane rame uz rame sa drugim osvežavajućim napicima. Uostalom, zdravija je od sokova.
KRENIMO OD PRAVILA
Ako ste u prilici, uvek izaberite organske proizvode. U suprotnom, dobro operite voće, povrće i biljke koje ste odabrali da koristite, kako biste sa njih uklonili pesticide, hemikalije i druge nečistoće.
Koristite filtriranu vodu, hladnu ili sobne temperature. Topla voda podstiče raspadanje voća i može uništiti vitamine koje upravo i želite u njoj.
Kada ste napravili svoju kombinaciju, isekli voće i povrće i sve potopili u vodu, najbolje je držati je u frižideru u staklenoj ambalaži. Držanjem na sobnoj temperaturi duže od dva sata, rizikujete da dođe do razvijanja bakterija u vodi.
Ako vodu niste popili u roku od 24 sata, izvadite iz nje svo voće, povrće i bilje i vratite u frižider. Ovako aromatizovanu vodu možete čuvati do tri dana.
DOBRO JE ZNATI:
- Meki plodovi, poput jagoda i malina, mogu se i celi naći u vodi, citrusi mogu biti samo prepolovljeni ili isečeni na četiri dela, ali tvrde plodove poput jabuka bi trebalo seći na tanke kriške, jer im je potrebno više vremena da oslobode ukus.
- Listove mente, limunovu travu, bosiljak, ruzmarin i drugo lekovito bilje trebalo bi pritiskati drvenom kašikom kako bi pustilo svoja ulja.
- Komadi dinje i presečene jagode, kupine i drugo bobičasto voće, nakon par sati će se napuniti vodom i početi da se raspada, ali citrusi i celi bobičasti plodovi izgledaće dobro i nakon više sati u frižideru.
- Ako ostanu više od četiri sata u vodi, neoljušteni citrusi joj mogu dati gorak ukus. Zato je najbolje da ih nakon tog vremena izvadite i eventualno dodate sveže kriške prilikom seviranja.
- Krastavac, dinja i citrusi brzo puštaju svoju aromu, ali koren đumbira, cimet i jabuka moraće da prenoće da bi dali svoj pun ukus.
JAGODE + MENTA
KRASTAVAC + LIMUN
KOREN ĐUMBIRA + LIMETA + BOSILJAK
DINJA + KRASTAVAC
LUBENICA + MEDLJIKA + MENTA
MALIMNA + LIMUN + RUZMARIN
KRUŠKA + KOMORAČ
POMORANDŽA + HIBISKUS + ZVEZDASTI ANIS
POMORANDŽA + BOROVNICA + BOSILJAK
JAGODE + RUŽA + LIMUN
I još mnogo, mnogo kombinacija… Jer, pravila ne postoje i možete birati one sastojke koje i inače volite, tako da ukus sigurno ne može biti loš.
Postoji takođe i varijacija na temu voćne vode, a to su kocke leda sa voćem i biljem. Sve je isto, samo komadiće voća ubacujete u posudu za led. Ove kockice leda su savršene za koktele, tek da znate.
Ostavi komentar