Voda sa voćem i biljem: Naši favoriti među kombinacijama + SUPER SAVETI

To je i dalje voda, ali mnooogo bolja od obične! Pošto je voda sa voćem i biljem postala pravi trend (zbog onog šarenog momenta), verujemo da će se uskoro regularno naći na proslavama dečijih rođendana, pa i letnjih zabava za odrasle, jer zaslužuje da stane rame uz rame sa drugim osvežavajućim napicima. Uostalom, zdravija je od sokova.

voda sa voćem

KRENIMO OD PRAVILA  

Ako ste u prilici, uvek izaberite organske proizvode. U suprotnom, dobro operite voće, povrće i biljke koje ste odabrali da koristite, kako biste sa njih uklonili pesticide, hemikalije i druge nečistoće. 

Koristite filtriranu vodu, hladnu ili sobne temperature. Topla voda podstiče raspadanje voća i može uništiti vitamine koje upravo i želite u njoj. 

Kada ste napravili svoju kombinaciju, isekli voće i povrće i sve potopili u vodu, najbolje je držati je u frižideru u staklenoj ambalaži. Držanjem na sobnoj temperaturi duže od dva sata, rizikujete da dođe do razvijanja bakterija u vodi. 

Ako vodu niste popili u roku od 24 sata, izvadite iz nje svo voće, povrće i bilje i vratite u frižider. Ovako aromatizovanu vodu možete čuvati do tri dana.

 voda sa voćem

DOBRO JE ZNATI:

  • Meki plodovi, poput jagoda i malina, mogu se i celi naći u vodi, citrusi mogu biti samo prepolovljeni ili isečeni na četiri dela, ali tvrde plodove poput jabuka bi trebalo seći na tanke kriške, jer im je potrebno više vremena da oslobode ukus. 
  • Listove mente, limunovu travu, bosiljak, ruzmarin i drugo lekovito bilje trebalo bi pritiskati drvenom kašikom kako bi pustilo svoja ulja. 
  • Komadi dinje i presečene jagode, kupine i drugo bobičasto voće, nakon par sati će se napuniti vodom i početi da se raspada, ali citrusi i celi bobičasti plodovi izgledaće dobro i nakon više sati u frižideru. 
  • Ako ostanu više od četiri sata u vodi, neoljušteni citrusi joj mogu dati gorak ukus. Zato je najbolje da ih nakon tog vremena izvadite i eventualno dodate sveže kriške prilikom seviranja. 
  • Krastavac, dinja i citrusi brzo puštaju svoju aromu, ali koren đumbira, cimet i jabuka moraće da prenoće da bi dali svoj pun ukus.

 

voda sa voćemA OVO SU NAŠE TOP KOMBINACIJE:

JAGODE + MENTA 

KRASTAVAC + LIMUN 

KOREN ĐUMBIRA + LIMETA + BOSILJAK 

DINJA + KRASTAVAC 

LUBENICA + MEDLJIKA + MENTA 

MALIMNA + LIMUN + RUZMARIN 

KRUŠKA + KOMORAČ 

POMORANDŽA + HIBISKUS + ZVEZDASTI ANIS 

POMORANDŽA + BOROVNICA + BOSILJAK 

JAGODE + RUŽA + LIMUN

I još mnogo, mnogo kombinacija… Jer, pravila ne postoje i možete birati one sastojke koje i inače volite, tako da ukus sigurno ne može biti loš. 

Postoji takođe i varijacija na temu voćne vode, a to su kocke leda sa voćem i biljem. Sve je isto, samo komadiće voća ubacujete u posudu za led. Ove kockice leda su savršene za koktele, tek da znate.