Ukrasi za jelku od testa: Prednost slanog testa u izradi ukrasa

Sneg imamo, praznično raspoloženje imamo, a praznici samo što nisu. Jeee! Obožavamo ovaj period godine, nadamo se da je i u vašim domovima slična atmosfera. Ako još uvek niste okitili jelku i dvoumite se da li da koristite stare ukrase ili da se „otvorite“ za nove, mi vam predlažemo treću, najjeftiniju i najoriginalniju opciju: DA ZASUČETE RUKAVE.

Ništa to nije teško, a dobro ćete se zabaviti. Krećemo!

ukrasi za jelku od testa

SLANO TESTO ZA IZRADU UKRASA

  • 1 čaša brašna
  • 1/2 čaše soli
  • 1/2 čaše vode
  • 3-5 kašika cimeta (zavisi koliko tamno testo želite)

Količina je dovoljna za 15-20 ukrasa.

Od navedenih sastojaka zamesite glatko testo, a onda ga na pobrašnjenoj podlozi rastanjite oklagijom tako da bude debljine oko 5 mm. Imajte u vidu da ovo testo ne raste, pa debljina treba da bude ona koju želite kao krajnji rezultat.

Ukrase vadite modlicama željenih oblika ili ih oblikujte nožem, a pri vrhu svakog napravite rupicu kroz koju ćete kasnije provući traku za kačenje. Dobra alatka za to vam je slamčica za sok.

Tepsiju obložite pek papirom i poređajte ukrase, pa ih sušite na 120 °C oko dva i po sata. Ako vaša rerna ima opciju da uključite samo ventilator sa kojim će topao vazduh cirkulisati i sušiti testo, podesite nju.

ukrasi za jelku od testa

FINAL TOUCH: UKRAŠAVANJE

Kada se uverite da je testo suvo, izvadite ukrase iz rerne i sačekajte da se skroz ohlade pre nego što krenete sa onom zabavnijom fazom, a to je dekorisanje.

Sigurno ste nailazili na razne „slatke“ recepte za ukrase i da, oni su divnog ukusa i mirisa, ali pošto ih ne pravimo da bi bili smazani, nego da bismo sa njima ukrasili jelku, složićete se, njihova praktična strana je ipak važnija.

Slano testo u tom smislu ima svojih prednosti. Kada je dobro osušeno ono postaje veoma tvrdo, a ukrašeno nejestivim (otpornim) materijalima i pažljivo odloženo u kutiju, neće promeniti svoj izgled i možete ga koristiti za ukrašavanje jelke i narednih godina – što je sjajno.

Ako vam je upravo to namera, spektar „umetničkih“ pomagala je onda zaista širok: akrilne tempere, dekupaž lepak, lepak sa štrasom… Pasta za modelovanje (koriste je umetnici za stvaranje raznih reljefnih tekstura) pokazala se izuzetno dobrom za ovu namenu. Možete je razrediti sa vodom, dodati štras ili boju (ali i ne morate), zatim sipati u plastičnu kesu sa tankim otvorom i tako iscrtavati kolačiće. Treba joj par sati da se osuši, a onda postaje vodootporna i veoma postojana.

Ako niste vešti sa poslastičarskom kesom, možda će vam četkica za iscrtavanje noktiju biti bolja alatka. U svakom slučaju, srećno i ne zaboravite da napomenete malim i velikim ukućanima da ukrasi nisu jestivi. :)