Kontrol frikovi: Aždaje i kako im stati na rep

Njima nema ravnih! Oni sve rade najbolje i zbog toga su „pozvani“ da upravljaju tuđim odlukama i postupcima, a ako im se suprotstavite, postaju agresivni i nastaje pravi haos. Haos – situacija u kojoj kontrol frikovi najbolje plivaju.

Kako da prepoznate u svom okruženju ljude koji imaju nekontrolisanu potrebu da kontrolišu druge i odgovorite adekvatno na njihovo ponašanje?

kontrol frikovi

Sekači glava

Oni često ulaze u konfliktne situacije koje sami izazivaju, jer samo ako vas dovedu do tačke ključanja mogu preuzeti kontrolu nad vama. Bilo da je reč o vašem nadređenom, kolegama, saradnicima ili imate tu nevolju da živite sa njima, udahnite duboko kada krenu u napad i potrudite se da po svaku cenu ostanete smireni. Uspostavite kontakt očima i mirnim glasom recite da je najbolje da razgovor nastavite kasnije kada se dotična osoba smiri, a vi razmislite.

Skloni projekcijama

Najgore što možete da uradite je da počnete da se branite od napada. Kontrolišuće osobe se bore sa raznim strahovima, ali ono što ih sprečava da shvate da su ti strahovi u njima je sklonost stalnom projektovanju. Oni ne preispituju sebe, nego odgovornost za svoje strahove (od grešaka, neuspeha, prevare, odbacivanja…) pripisuju spoljnim faktorima. Kontrol frikovi će zato svu pažnju skrenuti na vas, ne bi li vas doveli u situaciju da se branite i da se zbog toga osećate loše.

Cilj im je da vas uvere da sa vašim načinom razmišljanja ili ponašanjem nešto nije u redu, pa ćete ih lako prepoznati po tome što nikada ne pokazuju želju da se problem, ukoliko zaista postoji, reši, nego isključivo napadaju i optužuju.

Iz ovakve situacije možete izaći kao pobednik samo ako u centar razgovora vratite njegovu „glavnu zvezdu“. Kako? Postavljanjem pitanja.

– Prepustim ti da nešto uradiš sam i ti to uradiš loše!
– Loše? Možeš li mi, molim te, precizirati šta je ovde loše?

 

Kontrolišuća osoba ne voli da odgovara na pitanja, pa ćete na ovaj način umanjiti njen uticaj na vas.

kontrol frikovi

Oni ne sarađuju, oni sve rade sami

Svako od nas se bori sa izazovom koliko kontrole nad određenim situacijama, u kojima se svakodnevno nalazimo, treba primeniti: prepustiti određeni posao kolegi, dati nekome veća ovlašćenja, u kojoj meri kontrolisati ponašanje deteta i sl. Čini se da samo kontrol frikovi nemaju dilemu – oni ništa ne prepuštaju slučaju. Jedna od karakterističnih situacija je kada preuzimaju na sebe tuđa zaduženja, što pasivnim ljudima često odgovara. Ali kontrolišuće osobe to rade motivisane svojim strahovima, i zato je bitno znati da vam one time ne čine uslugu, nego vas nipodaštavaju i smatraju nedoraslim određenom zadatku. „Ko će, ako ne JA“, „Niko to ne može uraditi dobro kao JA“… Sigurno su vam poznate izjave ovog tipa.

Ipak je moguće odupreti im se i to tako što ćete ih „naterati“ da sarađuju sa vama. Odredite prioritete i zahtevajte svoje učešće u njihovom ostvarivanju. To je vaše osnovno pravo koje vam niko ne može oduzeti, pa kada kontrolišuća osoba pokuša da vas gurne u stranu, podsetite je na prioritete i značaj saradnje, kao i vašeg ličnog angažmana kako bi oni bili ispunjeni za opštu dobrobit. Primetićete kako nadmenost splašnjava, a poštovanje raste.