Kolevka pice: 5 najpopularnijih picerija u Napulju

Kao i u svakoj drugoj zemlji, i u Italiji se u zavisnosti od regije mogu videti najrazličitije verzije istih tradicionalnih jela. U Italiji su to pica i pasta, kao dva specijaliteta koja uživaju svetsku slavu i popularnost. Ipak, barem što se pice tiče, zna se da je Napulj grad iz koga je potekla i otisnula se u svet, pa ako poželite da probate najbolju picu na svetu, onda prosto morate posetiti Napulj i neku od najpopularnijih picerija u ovom italijanskom gradu.

Za napuljske picerije, koje su neka vrsta simbola grada, karakterističan je i izgled njihove unutrašnjosti. Peći na drva u kojima se pice peku uglavnom su smeštene u delu kuhinje koji je gostima vidljiv, pa oni mogu da uživaju u nesvakidašnjim veštinama pica-majstora dok čekaju svoju porudžbinu.

picerije u napulju l' antica pizzeria da micheleL’ Antica Pizzeria da Michele

L’ ANTICA PIZZERIA DA MICHELE

Ovo je najpoznatija picerija u gradu i pored veoma jednostavnog menija. Možete poručiti samo dve vrste pice: Margaritu i Marinaru, ali računajte na to da ćete čekati u redu sa brojnim drugim gostima. Kada konačno uđete, neće vam promaći fotografija na kojoj je prelepa Džulija Roberts sa vlasnikom picerije i konobarom, jer je upravo ovde snimana jedna od scena iz filma „Jedi, moli, voli“.

picerije u napulju brandiPizzeria Brandi

PIZZERIA BRANDI

Ovde je 1889. nastala jedna od najpopularnijih pica – Margarita. Tadašnji vlasnik je u čast istoimene italijanske kraljice koja je posetila Napulj pripremio picu po potpuno novom receptu, a nadev su činili: beli sir od bivoljeg mleka, mocarela, paradajz i svež bosiljak. Svaki komad ove pice se i danas priprema do savršenstva i peče u pećima na drva. Italijani to znaju, i zato je ovo jedno od njihovih omiljenih mesta.

picerije u napulju trianon da ciroPizzeria Trianon da Ciro

PIZZERIA TRIANON DA CIRO

Otvorena je 1923. godine i uvek je puna meštana koji žele parče specijaliteta kuće – salsića pite (salsiccia je italijanska kobasica), prelivene friarieliem (hibridna vrsta južnjačkog brokolija, specifična za ovaj kraj). Picerija Trianon da Ciro je poznata i po svežoj mocareli koja se ovde svakodnevno pravi od bivoljeg mleka i koja se savršeno topi na vrućoj hrskavoj pici.

picerije u napulju la notiziaPizzaria La Notizia

PIZZARIA LA NOTIZIA

Misija Napolitanca Enzo Coccia bila je popularizacija tradicionalnih ukusa i klasičnih italijanskih pica uz korišćenje najkvalitetnijih sastojaka u pripremi. To mu je pošlo za rukom, pa je La Notizia danas jedina picerija na svetu kojoj je dodeljena Mišelinova zvezda.

Pored klasične italijanke pice Bijanka koja nema nadev, specijalitet su i pržene pice, pica sa brokolijem i slaninom i dr. Uprkos tome što je izvan kruga najposećenijih turističkih atrakcija u Napulju, ova jedinstvena picerija i dalje važi za jednu od najpopularnijih.

picerije u napulju di matteoPizzeria Di Matteo

PIZZERIA DI MATTEO

Smeštena je u samom srcu Napulja i jedna je od najpoznatijih klasičnih italijanskih picerija. Otkako je otvorena, 1936. godine, omiljeno je mesto lokalnog stanovništva i turista. I pored velikog broja modernih picerija u Napulju, Di Matteo je ostala u samom vrhu popularnosti, ne samo u ovom gradu, nego u celoj Italiji. To potvrđuje i poseta Bila Klintona (tadašnjeg predsednika SAD) 1994. godine, koji je na ovom mestu degustirao čuveno italijansko nacionalno jelo.