Kako pravilno fenirati šiške? Objasnićemo ti korak po korak

Šiške su ukras ženskog lica i bez sumnje rade jednu genijalnu stvar – podmlađuju ga. I to ooozbiljno. Mana im je što ih je prilično teško ukrotiti i učiniti da zadrže oblik duže od jednog dana (zahtevaju svakodnevnu „popravku“, odnosno stilizovanje), a nije mali broj ni onih dama kojima uopšte ne polazi za rukom da ih isfenira bez odlaska kod frizera.

To je zaista naporno. Hajde na naučimo neka mala pravila kako se feniraju šiške!

kako pravilno fenirati šiške

#PRANJE

Kada imate šiške, u zavisnosti od toga koliko brzo vam se masti kosa, možda će biti potrebno da ih perete češće od ostatka kose, a možda i svaki dan. U tom slučaju ne zaboravite da nakon šamponiranja na njih nanesete i regenerator, jer će on omekšati kosu i učiniti je „poslušnom“.

#SUŠENJE

Nikada ne počinjite sa oblikovanjem pre nego što ste prosušili šiške. Fen postavljate iznad glave tako da topao vazduh bude usmeren odozdo nadole i sušite šiške tako što ćete ravnom četkom (a to je ona sa kojom svakodnevno raščešljavate kosu) neprestano prolaziti kroz njih, isto onako kao kada ih češljate, pritom ih brzo prebacujući sa jedne na drugu stranu čela.

Ovo je i najvažniji korak, zato ga ne preskačite. Znači: „bacate“ ih levo-desno, levo-desno… Dok je vazduh usmeren odozdo nadole. 

Potrebno je da šiške budu suve oko 70%, jer tek tada možete da utičete na njihov trajni oblik i pređete na feniranje okruglom četkom.

#FENIRANJE

Ako želite potpuno spuštene i ravne šiške (kao na slici ispod), okrugla četka vam neće ni biti potrebna. U tom slučaju samo nastavite sa gorenavedenim postupkom dok šiške u potpunosti ne osušite.

kako pravilno fenirati šiške

Ako ipak želite da postignete volumen ili određeni oblik, birajte što manje okrugle četke. Tačnije, pravilo je da što su šiške kraće, i prečnik četke je manji. Četku prislonite što bliže temenu i vucite pramen po pramen nadole. Obratite pažnju da ove pokrete uvek ponavljate polazeći od korena kose, jer mnoge žene se fokusiraju samo na krajeve, pa četkom prolaze od sredine nadole, dok koren ostaje i vlažan i neoblikovan. Naravno, to je i uzrok lošeg krajnjeg rezultata.

#FIKSIRANJE

Kada su vaše šiške potpuno suve, usmerite na njih završni hladni mlaz vazduha. Ako vam se kosa brzo masti, a pritom je tanka i ravna, ovo će biti sasvim dovoljno, pa nema potrebe da šiške opterećujete raznim proizvodima za fiksiranje. Kosa sklona uvijanju ipak zahteva lak kao završnicu, a u posebnim prilikama i presu.